Hal-adás

A hal nem lakoma, hanem koma!

2013. már 28.

"Attól, hogy nem eszel kaviárt, még nem fogsz éhen halni."

írta: Toma001
"Attól, hogy nem eszel kaviárt, még nem fogsz éhen halni."

Elég különösen hangzik, de sok esetben egy bizonyos faj védelme szükséges ahhoz, hogy megvédjünk egy másik fajt. Jó példa erre a csukabálnák esete, mely faj látványosan túlélte a XIX. és XX. század rettegett bálnavilágháborúit. Ennek pusztán az az oka, hogy kis méretének köszönhetően nem volt potenciális célpont, a nagyobb testű bálnák sokkal vonzóbbak voltak a halászok számára. Ahogy azonban a nagytestű bálnák állományai látványosan hanyatlani kezdtek, a halászok úgy kezdtek el kacsintgatni a kisebb testű csukabálnák felé. Manapság már ez a faj bizonyul a japán bálnavadászok fő célpontjának, a 900-as éves kvótájukból mintegy 850-et ez tesz ki. Habár ha megnézzük, az egész globális húsipar ilyen irányba tendál, nem ...

Tovább Szólj hozzá

usa kaviár tokhal

2013. már 25.

"Divatba jön" az elhagyott halászháló

írta: Toma001
"Divatba jön" az elhagyott halászháló

Az Aquafil polimergyártó vállalat, a Star Sock zoknigyár és a Természetvédelmi Európai Központ (European Centre for Nature Conservation) közös kezdeményezésbe fogott bele, mely segít megtisztítani a tengereket a hulladékoktól, főleg az elhagyott halászhálóktól, melyekből aztán ruhadarabokat, szöveteket készítenek.

econyl-fishing-nets-1-537x402.jpg

A kezdeményezés az „Egészséges tengerek, egy út a hulladéktól a divatig” nevet viseli. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) szerint a tengeri hulladékok mintegy egytizedét teszik ki az elhagyott halászati eszközök, számszerűleg mintegy 640ezer tonnát. Ezek az elhagyott halászeszközök hónapokon vagy akár éveken keresztül csapdaként üzemelhet tovább a tengereken, egyfajta szellemhalászként ...

Tovább Szólj hozzá

háló

2013. már 06.

Sárgalap a spanyoloknak

írta: Toma001
Sárgalap a spanyoloknak

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy csökkenti Spanyolország makrélakvótáit, mivel flottái 2009-ben túlhalászták ezt a fajt. A vizsgálatok szerint Spanyolország 65429 tonnával több makrélát zsákmányolt az elmúlt 11 évben, mint amennyi megengedhető lett volna. A Bizottságnak kétségei voltak afelől, hogy valóban csak annyi makrélát fogtak 2009-ben, mint amennyit a kvóták megszabtak, mivel gyanúsan több makrélát értékesítettek.

A büntetésen túl az Európai Bizottság szorosabb működésbe kezd a spanyolokkal, hogy elkerüljék a jövőben hasonló események bekövetkeztét. Még 2012 júliusában lett elfogadva egy cselekvési terv, mely szigorúbb ellenőrzéseket és fogási regisztrációkat határozott meg. A mostani eset volt talán ...

Tovább Szólj hozzá

spanyol bizottság makréla

2013. már 05.

Őrölt szenvedély

írta: Toma001
Őrölt szenvedély

Úgy tűnik, hogy a visszadobás csökkentésének, amit akár részleges betiltásnak is nevezhetünk, nem csak a buzgó környezetvédők örvendeznek, hanem a halliszt ipar is.

sardine.jpg

„A halliszt és halolaj kereslet sajnos nem egyezik meg a kínálattal, és ezt kompenzálhatja majd az, ami eddig visszadobásra került.” – mondta Andrew Mallison a Nemzetközi Halliszt és Halolaj Szervezet (IFFO) főigazgatója. Mallison hozzátette, hogy elsőként mindenképp közvetlen emberi felhasználás céljából kell hasznosítani a visszadobásra nem került halakat, de amelyeket például a túl kicsi méretük, vagy egyéb más okok miatt a piacon nem eladhatóak, azokból készülhessen halliszt és halolaj.

„A halliszt iránti kereslet rohamosan növekszik. Legfőképpen a ...

Tovább Szólj hozzá

halolaj visszadobás halliszt

2013. már 02.

Hal-ló! Húscsalás mindenhol!

írta: Toma001
Hal-ló! Húscsalás mindenhol!

Európa-szerte vágtat a lóhúsbotrány, ha bármilyen húsos kajáról megkérdezel valakit, hogy ez milyen hús, 90%, hogy poénból rávágja, hogy ló. Úgy is, hogy én nem eszem húst, naponta futok bele ilyen dialógusokba. Gondoltam aztán körülnézek az interneten egy kissé, hogy mi a helyzet a halpiacon, és nem is kellett sokat keresgélnem ahhoz, hogy rábukkanjak az Oceana nevű tengervédő szervezet egyik tanulmányára. Igaz ez a tengeren túl készült és a tenger alatti lényekről, de azért mindenképp érdekes vizsgálat, és valószínűleg nem minősülne rágalmazásnak, ha azt merném állítani, hogy Európában sem sokkal jobb a helyzet. Na de vessünk akkor egy pillantást a tanulmányba.

Az Oceana mintegy 1215 halmintát vetett DNS vizsgálat alá, 21 ...

Tovább Szólj hozzá

usa oceana

2013. már 01.

A halászati miniszterek csak csökkenteni kívánják a visszadobást, de nem betiltani

írta: Toma001
A halászati miniszterek csak csökkenteni kívánják a visszadobást, de nem betiltani

A február 6-i történelmi szavazás után a héten Európa halászati minisztereire került a sor, hogy bebizonyítsák, hogy kiállnak a túlhalászat és az adóeurók elpocsékolásának megszűntetése mellett, vagy engednek az ipari lobbi nyomásának.

A szerda reggelbe nyúló tárgyalássorozat után a pohár félig kiürült, de félig azért tele maradt. Már az Európai Bizottság által elkészített Közös Halászati Politika reformjavaslatának bemutatásakor lehetett tudni, hogy a legkritikusabb rész a visszadobás tilalmának bevezetése lesz. Hiába tette le a voksát az Európai Parlament a minden fogás kötelező partra szállítása mellett, a mostani tanácsülés abban egyezett meg, hogy fokozatos bevezetés mellett 7%-os visszadobás legyen engedélyezve. A ...

Tovább Szólj hozzá

eu tanács visszadobás

süti beállítások módosítása