2013. már 25.

"Divatba jön" az elhagyott halászháló

írta: Toma001
"Divatba jön" az elhagyott halászháló

Az Aquafil polimergyártó vállalat, a Star Sock zoknigyár és a Természetvédelmi Európai Központ (European Centre for Nature Conservation) közös kezdeményezésbe fogott bele, mely segít megtisztítani a tengereket a hulladékoktól, főleg az elhagyott halászhálóktól, melyekből aztán ruhadarabokat, szöveteket készítenek.

econyl-fishing-nets-1-537x402.jpg

A kezdeményezés az „Egészséges tengerek, egy út a hulladéktól a divatig” nevet viseli. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) szerint a tengeri hulladékok mintegy egytizedét teszik ki az elhagyott halászati eszközök, számszerűleg mintegy 640ezer tonnát. Ezek az elhagyott halászeszközök hónapokon vagy akár éveken keresztül csapdaként üzemelhet tovább a tengereken, egyfajta szellemhalászként tevékenykedve.

Az új project keretében ezekből az elhagyott halászhálókból az Aquafil vállalat ún. öko-nejlont készítene. Az Aquafil becslése szerint ezzel a művelettel évente mintegy 11ezer tonna hulladéktól lehetne könnyíteni az óceánokon, és mintegy 70ezer hordónyi olajat lehetne megspórolni.

Az első fázisban három tesztterületen vágnak bele: az Északi-tengeren (Hollandia és Belgium részvételével), az Adriai-tengeren (Olaszország, Szlovénia és Horvátország) és a Földközi-tenger spanyol partjainál. A pilot projekteknek a célja az, hogy megkeressék a leghatékonyabb módszert.

A második fázisban olyan folyamatok után néznek, melyek képesek megakadályozni a halászhálók elhagyását. Az utolsó fázisban kormányok és a törvényhozók részére nyújtanak be cselekvési terveket, hogy az „Egészséges tengerek” kezdeményezés hosszú távon is működni tudjon.

A kezdeményezés nyitott bármely civil szervezet, vállalkozás, szakértők vagy helyi közösségek számára is, és a jövőben különböző tréningek és találkozók is megrendezésre kerülnek a lakosság, beleértve a fiatal generációk tudatosságának növelése érdekében. Továbbá a jövőben megalapítják az „Egészséges Tengerek Alapítványt” is, mely olyan helyi projekteket fog finanszírozni, melyeknek célja lesz az elhagyott halászhálók begyűjtése, vagy a lakosok tudatosságának növelése. 

Szólj hozzá

háló