Hal-adás

A hal nem lakoma, hanem koma!

2011. sze 03.

Halászati módszerek 2.rész

írta: Toma001
Halászati módszerek 2.rész

Az előző részt folytatva újabb 5 halászati módszert mutatok be nektek.

Eresztőháló (Drift net)

 

Az eresztőhálók nincsenek rögzítve egy helyben, ezek ún. mobil hálók, az uralkodó áramlattal úsznak együtt. A leggyakrabban a nyílt tengeren használják őket tonhalak, tintahalak, cápák, és az Északi-tengeren lazacok zsákmányolására. 1992-ben elfogadtak egy törvényt, ami szerint az eresztőhálók mérete nem haladhatja meg a 2,5km-t. Sajnos még így is jelentős károkat képesek okozni, például a Földközi-tengeren kardhal és tonhal halászat során gyakran kerülnek delfinek is a hálóba. 2002 januári hatállyal az Európai Unió betiltotta az uniós flották számára az eresztőhálók használatát, ez alól csak a Balti-tenger képez kivételt.

...

Tovább Szólj hozzá

háló halászat kopoltyú

2011. sze 02.

Medúzainvázió

írta: Toma001
Medúzainvázió

2010-ben a Földközi-tenger és a Fekete-tenger partjainál tömegestül jelentek meg a medúzák, és sajnos a nyári főszezon idején temérdek kellemetlen problémát okoztak a fürdőzőknek és a hivataloknak. Ugyanebben az évben a Tengeri Tudományok Intézetének barcelonai irodája figyelmeztetett, hogy egy zacskómedúza faj, a Carybdea marsupialis jelentős mértékben elszaporodott a spanyol partoknál. Augusztus elején pedig alig fél óra alatt a Vöröskereszt 50 embert látott el Deniában, egy tengerparti spanyol városban, ahol a Pelagia noctiluca nevű medúzafaj okozott sérüléseket a fürdőzőknek.

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sok ember számára a medúzacsípés csak egy kis szúrást és egy kis kiütést okoz. De másoknál ...

Tovább Szólj hozzá

francia medúza túlhalászat

2011. sze 02.

Spanyol reakció: „Az új Közös Halászati Politika javaslat túl sok környezetvédelmi kitételt tartalmaz!"

írta: Toma001
Spanyol reakció: „Az új Közös Halászati Politika javaslat túl sok környezetvédelmi kitételt tartalmaz!"

A júliusban bemutatott új KHP Spanyolországban óriási negatív hullámot váltott ki.

 

 

Rosa Quintana, a galíciai tengeri ügyek minisztere csalódott az új javaslatban. A következőket nyilatkozta: „Az Európai Unió elfelejtette átvizsgálni a kutatási adatokat, és azt feltételezi, hogy a halászati területek túl vannak halászva, pedig az adatok azt mutatják, hogy ez nem igaz.”

 

            Több környezetvédelmi civil szervezet is aggályát fejezte ki a bizottsági javaslattal kapcsolatban, mert nem szerepel benne a túlzott flottakapacitás csökkentése. A spanyol halászati szervezetek szerint pedig túl sok környezetvédelmi kikötést tartalmaz, ami veszélyes lehet a foglalkoztatásra nézve.

 

            A Spanyol Halászati ...

Tovább Szólj hozzá

spanyol bizottság khp

2011. aug 31.

Halászati módszerek 1.rész

írta: Toma001
Halászati módszerek 1.rész

Egy 5 részes sorozatban szeretném nektek bemutatni a leggyakrabban használt halászati módszereket. Íme az első rész.

Gerendás vonóháló (Beam trawl)

Ebben a típusban a háló szája a gerendánál nyitva van, a háló egy gerendasínhez van rögzítve, és a gerendát húzzák végig a tenger alján. Ez a fajta módszer előnye, hogy könnyen alkalmazható olyan területeken is, ahol a tenger alja rendkívül durva, érdes, sok kiálló tárggyal tarkított. A vontatás során a gerendák felzavarják a halakat a fenékről, akik felfele úszva közvetlenül a hálóba érkeznek. Fejlesztés alatt áll olyan technológia is, amely a tengerfenékre rendkívül káros gerenda helyett elektromos impulzusok segítségével csalja a halakat a felsőbb rétegekbe.

A hálók mérete ...

Tovább Szólj hozzá

kagyló vonóháló fenékháló

2011. aug 29.

Halászhajó támogatási térkép

írta: Toma001
Halászhajó támogatási térkép

1994 és 2006 között az európai halászflották 3,4 milliárd euró támogatáshoz jutottak az EU-s Halászati Orientációs Pénzügyi Eszköz alapból ( Financial instrument for Fisheries Guidance). Ebből 2,3 milliárd euró az Európai Unió költségvetéséből származik, a további 1,1 milliárd euró pedig a nemzeti költségvetésekből a HOPE támogatási szabályait követve.

            48%-a a támogatásoknak halászhajók építésére és felújítására ment el, 40% pedig a hajók kiselejtezését finanszírozta. Összesen 39174 támogatás lett kifizetve.

            Az alábbi térképen tekinthető meg, hogy milyen arányban oszlottak meg  a támogatási összegek az egyes kikötők között. A térkép csak a fent említett támogatásokat ...

Tovább Szólj hozzá

támogatás halászhajó

süti beállítások módosítása