Hal-adás

A hal nem lakoma, hanem koma!

2012. jan 29.

Makréla a pácban (de nem ruszli:))

írta: Toma001
Makréla a pácban (de nem ruszli:))

Richard Lochhead, a skót halászati titkár kifejtette azon panaszát, hogy már 3 éve nem született döntés a nemzetközi makréla-gazdálkodási tervről, amely késleltetés a halászok és az állományok jövőjét veszélyezteti.
Január végén Bergenben ült le tárgyalni az Európai Unió, Norvégia, Izland és a Feröer-szigetek, hogy meghatározzák mindegyik ország számára a 2012-es és esetleg a későbbi kvótákat. Február elején folytatódik a vita, miután 3 megelőző tárgyalás kudarcba fulladt. 2009 óta többször is összeültek a felek, hogy végre egyezségre jussanak.

mackerel2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sok figyelmeztető jel van arra, hogy ezen nemzetek stratégiája jelentősen kockáztatja az állományok ...

Tovább Szólj hozzá

eu izland makréla

2012. jan 27.

Dél-Korea vs Kína

írta: Toma001
Dél-Korea vs Kína

Mint sok minden másban, a halászatban is Kína a legnagyobb volumenű ország. Sajnos azonban csak körülbelülre tudják megbecsülni az általuk zsákmányolt mennyiséget, ugyanis pontos adatokkal nem állnak rendelkezésre. Amikor az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) elkészíti az éves globális halászati fogást, akkor is két külön adatsort szoktak készíteni: Kínával, és Kína nélkül.

Kína vizeit is a túlhalászat veszélyezteti, az állományok itt is már annyira megcsappantak, hogy a kínai halászhajók távolabbi vizekre is kénytelenek hajózni. Ez gyakran okoz feszültséget Kína és Dél-Korea között, mikor ugyanazon terület zsákmányára fáj mindkettőjük foga.

Illegal-Chinese-fishing-boats.jpg

 

2011 decemberében a dél-koreai kormány ...

Tovább Szólj hozzá

kína korea illegális

2012. jan 26.

Szükség van a mélytengeri halászatra?

írta: Toma001
Szükség van a mélytengeri halászatra?

A mélytengeri halászat világszerte jelentős hatással van az óceánok ökoszisztémájára és a vízparti közösségekre. Több tanulmány is kimutatta, hogy ez az egyik legkörnyezetpusztítóbb halászati módszer, amelyet egyaránt alkalmaznak az exkluzív gazdasági zónán belül, és a nyílt tengeren is. A mélytengeri halászat során nem csak egyes fajok, mint például a gránátoshalak és a mélytengeri cápák, lesznek a túlhalászat áldozatai, hanem a nagyon érzékeny tengerfenéki élőhely is jelentősen károsodik.

orange roughy.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Kép: Érdesfejű gránátoshal (Hoplostethus atlanticus) mélytengeri halászata)

 

Az Európai Unió mélytengeri halászflottája az egyik legnagyobb a világon. Az ...

Tovább Szólj hozzá

eu mélytenger

2012. jan 25.

Veszélyeztetett halfajok a brüsszeli étlapokon

írta: Toma001
Veszélyeztetett halfajok a brüsszeli étlapokon

Egy felmérés szerint Brüsszel éttermeinek az egynegyedében lehet kapni legalább egy olyan halfajt, amelyet a kipusztulás fenyeget. Brüsszel egyes éttermeiben napi szinten lehet kapni kékúszójú tonhalat, európai angolnát és az atlanti laposhalat, amely fajokat a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetettként definiál. Ezek között az éttermek között vannak olyanok is, amelyet az európai döntéshozók rendszeresen látogatnak.

fish2fork.jpg

 

 

 

 

 

A Fish2fork nevű kampány egyik célja, hogy online útmutatást adjon az embereknek az olyan éttermekről, amelyekben fenntartható módon halászott vagy tenyésztett hal kerül a tányérra. Brüsszelben 76 éttermet vizsgáltak meg, sok közülük gyalogosan is könnyen ...

Tovább Szólj hozzá

brüsszel tonhal angolna

2012. jan 23.

Guinea part menti közösségeit az illegális halászat veszélyezteti

írta: Toma001
Guinea part menti közösségeit az illegális halászat veszélyezteti

Halászat fontos gazdasági és társadalmi tevékenység Guineában. A tengeri halászat körülbelül 85ezer munkát teremt az országban, nagyrészt a kétkezi halászok között. Ez a tevékenység jelentősen hozzájárul az élelmiszer-biztonsághoz és a part menti közösségek túléléséhez, és különösképp fontos az itt élő nők számára, akik munkát kapnak a halfeldolgozásból. A fogás nagy része kis testű halakból áll, amelyeket főként a kétkezi halászok zsákmányolnak. Ezek a halak egyaránt kerülnek frissen a piacra, és a halfüstölőkhöz is.

guinea.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hal felbecsülhetetlen értékű proteinforrás a helyi lakosok számára. A tengeri erőforrások gazdagsága ellenére a guineai ...

Tovább Szólj hozzá

illegális garnéla guinea vontatóháló

süti beállítások módosítása