2013. jan 22.

Hugh sem ajánlja már a makréla széleskörű fogyasztását

írta: Toma001
Hugh sem ajánlja már a makréla széleskörű fogyasztását

Hugh Fearnley-Whittingstall, a River Cottage híres szakácsa, akinek halas küzdelmét megismerhettük az „Én a halakkal vagyok” című Spektrum által vetített sorozatból, vagy innen blogról akár, kénytelen volt megváltoztatni a kampányának egy részét. Eddig ugyanis arra hívta fel a figyelmet, hogy a népszerű brit fish and chips gyorskajánál közönséges tőkehal helyett használjanak inkább makrélát. Most azonban visszavonta ezt a tanácsát.

Hugh-Fearnley-Whittingsta-007.jpg

A döntés oka az volt, hogy az Izland, Norvégia, Feröer-szigetek, és az EU között kialakuló „makrélaháború” veszélybe sodorta az állományok fenntartható halászatát. A brit Marine Conservation Society (MCS), mely szervezet a fogyasztóknak készít útmutatót arról, hogy mely fajokat érdemes választani, sem ajánlja a jövőben a makréla fogyasztását a súlyosbodó helyzetre hivatkozva. Korábban a szervezet úgy kategorizálta ezt a fajt, hogy „ez az, amit bátran ehetünk”, most azonban azt tanácsolják, hogy inkább csak alkalom adtán.

Mr. Fearnley-Whittingstall is azt mondta, hogy visszavonja azt a tanácsát, hogy a makréla széles körben fogyaszthatóvá váljék. Elmondása szerint feldühítette az, hogy a politika engedélyezi az állományok hanyatlását, és felszólítja a makrélaháborúban részes országokat, hogy jussanak végre dűlőre.

„Két évvel ezelőtt, amikor a kampányt kezdtük, a makréla halászata még fenntarthatónak minősült, és a halászata is jól volt menedzselve. Sajnálatos módon azonban a dolgok megváltoztak, a politika és a kapzsiság letérítette a józanság útjáról. Ha az érintett országok értelmes fogási korlátozásokban egyeztek volna meg, akkor még mindig megkapná a „fenntartható halászatból származó” jelölést. Reméljük, hogy a makrélaháború hamarosan véget ér, és újra bátran ehetünk makrélát.” – meséli Hugh.

Hugh azt is megígérte, hogy csökkenteni fogja a River Cottage éttermeiben a makréla használatát. Az MCS pedig azt tanácsolja, hogy ha mégis makrélát szeretnénk enni, akkor válasszuk a part mentén halászó hajók által horoggal fogott termékeket. „A River Cottage főzőiskolájában és étkezdéiben továbbra is kínálni fogjuk a délkeleti vizeken, horoggal fogott makrélákat, ugyanis továbbra is támogatni szeretnénk azokat a kétkezi, helyi halászokat, akik a lehető legfenntarthatóbb módon fognak makrélát.” – tette hozzá Hugh.

2012-ben több mint 930ezer tonna makrélát zsákmányoltak, míg a kutatók úgy tartják, hogy idén nem szabadna 542ezer tonnánál többet, ha el akarjuk kerülni az állomány sérülését.

Szólj hozzá

hugh makréla