Hal-adás

A hal nem lakoma, hanem koma!

2011. dec 04.

Mit hoz az új uniós halászati alap?

írta: Toma001
Mit hoz az új uniós halászati alap?

Bemutatásra került a 2014 és 2020 közé eső halászati finanszírozási alap, amely az eddigi Európai Halászati Alapot fogja leváltani. Az új rendszer az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) nevet kapta. Maria Damanaki, az Európai Bizottság halászati és tengerügyi biztosa így nyilatkozott róla:  Ez az új alap fokozza a gazdasági növekedést és munkahelyeket teremt az ágazatban. Ezentúl nem költünk pénzt nagy hajók építésére. Költségvetésünk ily módon történő »kizöldítése« kedvezni fog a kisüzemi halászatnak és az akvakultúrának .”

etha.png

Az új támogatási rendszer tervezett költségvetése 6,5 milliárd euró lesz a 2014 és 2020 közötti időszakra. Legfőbb célja, hogy olyan új munkahelyeket teremtsen a halászati ...

Tovább Szólj hozzá

eu támogatás etha

2011. dec 01.

DNS vonalkód a vendégek becsapása ellen

írta: Toma001
DNS vonalkód a vendégek becsapása ellen

A közeljövőben világszerte több étteremben megjelenik az a technológia, ami DNS technológiával igazolja majd, hogy a vendégeknek felszolgált halfilé valóban ugyanaz a faj, ami az étlapon szerepel. Manapság ugyanis gyakran előfordul, hogy az éttermek gyengébb minőségű halfajt kínálnak a vendégeknek az étlapon szereplő jobb minőségű hal helyett.

fish-dish.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

David Schindel, a Smithsonian Intézet paleontológusa manapság élőlények „vonalkódozásával” foglalkozik. Nemrég viszont a vendéglátóiparral és a tengeri termékeket forgalmazó vállalatokkal kezdett párbeszédet azzal kapcsolatban, hogy mily módon lehetne ezt a hitelesítési technológiát az élelmiszereknél is használni. „Ha egy ...

Tovább Szólj hozzá

étterem dns jelölés

2011. dec 01.

Mi is az a Pelly Amendment?

írta: Toma001
Mi is az a Pelly Amendment?

pelly amendment.jpg

1967-ben alkotta meg az Egyesült Államok a Halászok Védelmi Törvényét (Fishermen's Protective Act). Később aztán több módosítás és kiegészítés is bekerült a rendelkezésbe. Az egyik ilyen módosítás, a Pelly Amendment 1971-ben lépett hatályba. A rendelkezés először az atlanti lazac védelmének érdekében jött létre, de később aztán az Egyesült Államok a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság törvényeit is belefoglalta.

A Pelly Amendment arról szól, hogy ha az USA kereskedelmi minisztere megállapítja, hogy valamely ország nem megfelelően kezeli vagy éppen nem tartja be a halászattal kapcsolatos nemzetközi környezetvédelmi szabályokat (beleértve a nemzetközi bálnavédelmi egyezményeket is), akkor jelzi ezt az Egyesült Államok ...

Tovább Szólj hozzá

usa iwc pelly amendment

2011. nov 30.

Egy lebontott gát kedvező hatása

írta: Toma001
Egy lebontott gát kedvező hatása

Mi történik a betontörmelékekkel, miután lebontanak egy gátat? A legtöbb esetben elszállítják valahova, de most láthatjuk, hogy mennyivel jobb megoldás, ha egyszerűen csak a vízbe szórjuk egy vízágyú segítségével.

simkins_chester_reef_construction.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

A múlt évben az államokbeli Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) és az American Rivers nevű társaság egy közös project keretében lebontották a Simkins gátat, amely több mint 22 mérföldnyi területet vett el a vándorló halaktól. Míg a gát eltávolítása a vándorló halaknak nyújt újra lehetőséget az új területek eléréshez, addig a vízbe szórt betontörmelék egy új élőhelyet alakított ki az osztrigák számára a Chesapeake-öbölben. Dupla haszon!

A ...

Tovább Szólj hozzá

usa osztriga gát

2011. nov 29.

Mennyivel magasabbak a kiosztott kvóták, mint a tudományos javaslatok?

írta: Toma001
Mennyivel magasabbak a kiosztott kvóták, mint a tudományos javaslatok?

Az EU halászati minisztereit gyakran vádolják azzal, hogy figyelmen kívül hagyják a kutatók javaslatait a halászati kvóták kiosztásánál. A legújabb tanulmány megmutatja, hogy pontosan mennyivel is múlja felül az EU-s döntés a javaslatokat.

fisheries ministers.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kutatók egy csoportja 1987 és 2011 közötti periódusban vizsgálta az EU halászati miniszterek által kiosztott teljes kifogható mennyiségi (TACs) szabályozásokat. A vizsgálat során megállapították, hogy a döntések 68%-ánál magasabb kvótákat határoztak meg, mint amit a kutatók ajánlottak. Átlagban 33%-al növelték a kvótákat, mint ami ajánlott volt. Az adatok 11 legfontosabb halászati halfaj 44 állományára terjedt ki.

Egyes állományoknál ...

Tovább Szólj hozzá

bizottság kvóta tac

2011. nov 28.

Megőrizni a közös tengeri értékeket

írta: Toma001
Megőrizni a közös tengeri értékeket

A Globális Környezeti Alap (GEF) jóváhagyta azt az innovatív, széles körű kezdeményezést, amely a nyílt tengeri csökkenő halállományok megőrzése és helyreállítása céljából jött létre. Az új program feladata, hogy fejlessze a hatékony és fenntartható gazdálkodást a halászati forrásokkal és a tengeri élővilág sokszínűségének megőrzését az olyan területeken, amelyek nem tartoznak nemzeti hatáskör alá, ezek az ún. nyílt tengerek. A nemzeti hatáskörön kívül eső vízterületek nagyjából a Föld felszínének 40%-át teszik ki. 64%-a az óceánok felületének, és a tengeri erőforrásai több mint 10milliárd dollárt adnak évente.  

Egyik nemzet sem érez felelősséget a gazdálkodásával kapcsolatban, ezért ezek a területek ...

Tovább Szólj hozzá

fao gef nyílt tenger

süti beállítások módosítása