2011. dec 01.

DNS vonalkód a vendégek becsapása ellen

írta: Toma001
DNS vonalkód a vendégek becsapása ellen

A közeljövőben világszerte több étteremben megjelenik az a technológia, ami DNS technológiával igazolja majd, hogy a vendégeknek felszolgált halfilé valóban ugyanaz a faj, ami az étlapon szerepel. Manapság ugyanis gyakran előfordul, hogy az éttermek gyengébb minőségű halfajt kínálnak a vendégeknek az étlapon szereplő jobb minőségű hal helyett.

fish-dish.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

David Schindel, a Smithsonian Intézet paleontológusa manapság élőlények „vonalkódozásával” foglalkozik. Nemrég viszont a vendéglátóiparral és a tengeri termékeket forgalmazó vállalatokkal kezdett párbeszédet azzal kapcsolatban, hogy mily módon lehetne ezt a hitelesítési technológiát az élelmiszereknél is használni. „Ha egy drága terméket adnak el, akkor szeretnék, hogy a vásárlók elhiggyék, hogy tényleg azt kapják, amiért fizetnek.” – nyilatkozta Mr. Schindel.

Októberben az Egyesült Államokbeli FDA (Food and Drug Administration) hivatalosan is jóváhagyta az ún. DNS vonalkódot – ez egyfajta jelölés, amely az adott fajokat azonosítja úgy, mint egy vonalkód leolvasás a szupermarketben - , melynek célja, hogy megelőzze a hamis jelölést a helyben előállított és az importált tengeri termékekkel kapcsolatban az USA-ban. Más országokban is már indult el olyan technológia, amely DNS vonalkód alapján jelöli és azonosítja a terméket. A technológia gyors, olcsó, és megbízható.

Persze gazdaságilag nem megtérülő, ha minden halfajról DNS tesztet csinálunk, de néhány fontosabb faj esetében ez lehetséges. Mr. Schindel a vezetője annak a projectnek, amelyben már több mint 50 kutató részt vesz világszerte, amely a világ eddig ismert 1,8 millió faját tervezi DNS alapján könyvtárazni. Ez az adatbázis (The Barcode of Life Database) eddig több mint 167ezer fajt tartalmaz.

 Gyakran előfordul manapság a tengeri termékeket forgalmazó iparban, hogy a gyengébb minőségű halat drágább fajként forgalmazzák. 2009-ben pár new-yorki főiskolás készített egy tanulmányt azzal kapcsolatban, hogy a beluga kaviárként árusított termék valójában a Mississippiben élő lapátorrú toktól származik. Egy másik főiskolás csoport már egy évvel előtte kihozott egy jelentést, amely szerint a forgalmazott halak egynegyede tévesen van jelölve.

A félretájékoztatás akár az emberi egészségre is veszélyes lehet. 2007-ben több ember is megbetegedett, mert Kínából származó mérgező gömbhalat fogyasztottak, amely ördöghal néven volt feltüntetve. Olyan is előfordul, hogy veszélyeztetett fajokat próbálnak kereskedelmi fajként eladni.

Szólj hozzá

étterem dns jelölés