2011. nov 28.

Megőrizni a közös tengeri értékeket

írta: Toma001
Megőrizni a közös tengeri értékeket

A Globális Környezeti Alap (GEF) jóváhagyta azt az innovatív, széles körű kezdeményezést, amely a nyílt tengeri csökkenő halállományok megőrzése és helyreállítása céljából jött létre. Az új program feladata, hogy fejlessze a hatékony és fenntartható gazdálkodást a halászati forrásokkal és a tengeri élővilág sokszínűségének megőrzését az olyan területeken, amelyek nem tartoznak nemzeti hatáskör alá, ezek az ún. nyílt tengerek. A nemzeti hatáskörön kívül eső vízterületek nagyjából a Föld felszínének 40%-át teszik ki. 64%-a az óceánok felületének, és a tengeri erőforrásai több mint 10milliárd dollárt adnak évente.  

Egyik nemzet sem érez felelősséget a gazdálkodásával kapcsolatban, ezért ezek a területek súlyosan szenvednek. Ahogy Hardin is a közlegelők tragédiájának elméletében bemutatta, hogy mi történik az olyan javakkal, amelyek közös tulajdon alá tartoznak. Egyes itt élő fajok állományai már az összeomlás szélén állnak, mint például a tonhalak.

FAO_logo.gif

Ez az új kezdeményezés 4 projectet foglal magában, amelyet a Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezet (FAO) koordinál, hogy összehozza a kormányokat, a regionális halászati szervezeteket, a civil szférát és az egyesületeket, hogy közösen lépjenek fel a fenntartható gazdálkodás, és ezen területek élővilágának megőrzése érdekében.

„A nyílt tengeri halászat világszerte emberek millióit látja el biztonságos élelmiszerrel és munkával.” – mondta Árni Mathiesen, a FAO Halászati és akvakultúra osztályának igazgató-helyettese. „ Ez a széles körű program a legjobb megoldás a túlhalászat csökkentése és az illegális halászat visszaszorításának érdekében. A FAO erősen elkötelezett abban, hogy az együttműködési program sikeres legyen.”

Mind a környezeti, mind a gazdasági tét elég magas. A FAO becslése szerint a tonhalak teszik ki a világ teljes halászati értékének mintegy 8%-át, és a nemzeti hatáskör alá nem tartozó területek pedig több mint 10%-át adják ennek az értéknek.

A 4 project:
- Fenntartható tonhal halászati gazdálkodás kialakítása
- Fenntartható mélytengeri élő-erőforrás gazdálkodás
- Óceáni Együttműködési Alap
- Nemzetközi szerepvállalások erősítése a nemzeti hatáskör alá nem tartozó területek hatékony kezelésének az érdekében

A programban több nemzetközi szervezet is részt vesz: a mélytengeri halászati projectet az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) segíti, míg a Világbank az Óceáni Együttműködési Alap létrehozásában vesz részt. A Környezetvédelmi Alap 50millió eurót ad a programra, amelyhez hozzájön még plusz 270 millió dollár, amelyet a többi partner finanszíroz, mint például a FAO, a Világbank, az UNEP, a Tonhal és Mélytengeri Regionális Halászati Gazdálkodási Szervezetek (RFMOs), a Nemzetközi Éghajlati Adatközpont, a Halászati Egyesületek Nemzetközi Koalíciója, a Nemzetközi Fenntartható Tengeri Termék Alapítvány, a Birdlife International, a Természetvédelmi Világalap (WWF), és a Global Oceans Forum is.


Szólj hozzá

fao gef nyílt tenger