Hal-adás

A hal nem lakoma, hanem koma!

2012. okt 21.

Ebből könnyen lehet ipari Darwin-díj

írta: Toma001
Ebből könnyen lehet ipari Darwin-díj

Ha ez Egyesült Államokban készítenénk egy közvélemény-kutatást arról, hogy szerintük melyik halból zsákmányolnak a legtöbbet a keleti partoknál, szerintem az alábbi válaszok születnének: tőkehal, tonhal, hering, makréla, tintahal (te hülye, az nem is hal).. Ööö én nem tudom, kérném a FAO segítségét. Rendben van, a FAO a menhadent jelölné meg . What? Sorry? Is this a fish? What the f*ck is that?

Hát pedig ez így van. 2007-ben meg is jelent egy könyv róla Bruce Franklin szerkesztésében, mely nem véletlenül a „The most important fish in the sea: Menhaden and America” címet kapta. Hogyan lehet egy olyan hal a legfontosabb, amelyről szinte még nem is hallottunk? Ellentétben a tőkehallal, vagy a tonhallal, ezzel a hallal nem az éttermek ...

Tovább Szólj hozzá

usa halliszt menhaden

2012. okt 18.

Kés, villa, olló és tonhal gyerek kezébe nem való!

írta: Toma001
Kés, villa, olló és tonhal gyerek kezébe nem való!

Az amerikai gyerekeknek jelentősen kevesebb tonhalkonzervet kellene fogyasztania, különben könnyen kaphatnak higanymérgezést az évek során a szervezetükben felhalmozódó higanymennyiség miatt. A kutatók szerint például hosszúúszójú tonhalat (Thunnus Alalunga) abszolút nem szabadna a gyerekeknek fogyasztania.

tunana.jpg

A 25 kilogramm alatti gyerekeknek maximum egyszer szabadna egy hónapban tonhalat ennie. A nagyobb gyerekeknek is maximum csak kétszer lehetne megengedni. Az amerikaiak szervezetében magasabb a felhalmozódott higany, mint az európaiaknak, mivel az Európai Unióban sokkal szigorúbb az élelmiszerfelügyeleti és engedélyezési eljárás, mint az ...

Tovább Szólj hozzá

tonhal

2012. okt 15.

Nyílt levél Dr. Paul Williams számára!

írta: Toma001
Nyílt levél Dr. Paul Williams számára!

Szeptember végén került megrendezésre a Humber Tengeri Termék Konferencia, ahol Dr. Paul Williams, a Seafish elnevezésű szervezet igazgatója elmondta, hogy mélyebben kellene foglalkozni azzal, hogy a fogyasztók hogyan tekintenek a halászati iparra és azzal, hogy mennyire fontos, hogy az emberek a halra, mint élelmiszerre tekintsenek.

„A brit és a teljes európai halászat manapság elég negatív fényben tündököl a különböző sajtóhíreknek köszönhetően, melyek folyamatosan a fenntarthatatlan halászattal, a romboló halászati módszerekkel és a szennyezésekkel vannak tele.” – mondta Dr. Williams. Szerinte az ipar ezen negatív érzékelését meg kell változtatni.

„A halak fogyasztásának emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásai meg sem ...

Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása