Hal-adás

A hal nem lakoma, hanem koma!

2012. sze 23.

Száz. A f*szt! 21millió!!

írta: Toma001
Száz. A f*szt! 21millió!!

Nagy port kavart fel Skóciában az a felmérés, mely szerint csupán 100 darab ivarérett közönséges tőkehal maradt az Északi-tengerben. A Nemzetközi Tengerkutatási Tanács (ICES) ennél jóval eltérőbb adatokat határozott meg, szerintük 21 millió ivarérett példány található. Hát 100 vagy 21 millió azért nagyon nem mindegy.

Az alacsonyabb értéket meghatározó felmérés szerint az előző évben nem fogtak olyan közönséges tőkehalat, melynek életkora meghaladta volna a 13 évet. 

cod100.jpg

Richard Lochhead, a skót halászati titkár szerint nem tesz jót a közönséges tőkehal helyreállítási terveinek az, ha ilyen félrevezető számadatok jelennek meg az állományával kapcsolatban.

„A tény az, hogy a tőkehal állománya ...

Tovább Szólj hozzá

skócia tőkehal

2012. sze 22.

Méghogy a dánok a nagy környezetvédők

írta: Toma001
Méghogy a dánok a nagy környezetvédők

Az Oceana tengervédelmi szervezet csalódását fejezte ki a dán kormány felé, mivel engedélyezték két NATURA2000 természetvédelmi területen is az ehető kékkagyló (Mytilus edulis) halászatát. A limfjordi területeken ökológiai szempontból nagyon fontos korallok találhatóak, melyek most veszélybe kerülnek a halászat miatt. Az Oceana azt javasolja, hogy minden védett tengeri területen meg kell tiltani az olyan romboló halászati módszerek használatát, mint például a fenékkotró hálós halászat, vagy a fenékkaparás.

blue mussel.jpg

 

A fenékkaparó halászat kéthéjú kagylófajok, mint például az osztrigák, ehető kagylók, és fésűkagylók fogására szolgál. A háló ...

Tovább Szólj hozzá

dánia kagyló

2012. sze 21.

Supertrawler? Kösz, nem.

írta: Toma001
Supertrawler? Kösz, nem.

Törvényileg is betiltották az Abel Tasman névre hallgató ipari vontatóhálós halászhajó tevékenységét Ausztrália vizein.

Több napon át elhúzódó vitasorozat előzte meg azt a döntést, mely módosítani kívánta az ausztrál Környezetvédelmi és Biológiai Sokszínűség Védelmét Biztosító Törvényt. A módosítás végül átment a szenátuson a Munkáspárt és a Zöldpárt támogatásával, míg a liberálisok ellene szavaztak.

margiris_trawler_234_N2.jpg

Korábban miután kitudódott, hogy a világ második legnagyobb vontatóhálós hajója, korábban FV Margiris néven, az afrikai vizeken halászó hajó legújabb célpontja az ausztrál vizek lesznek, több környezetvédő és halászati ...

Tovább Szólj hozzá

ausztrália vontatóháló trawler

2012. sze 20.

Kiskapufa

írta: Toma001
Kiskapufa

Tegnap szavazott az Európai Parlament halászati bizottsága arról, hogy a cápauszony leválasztás végre teljesen tilos legyen az Európai Unióban.

A kidolgozott javaslat referense Maria do Céu Patrao Neves, portugál európai parlamenti képviselő volt, mely azért elgondolkodtató, mert Portugália Spanyolországgal közösen a legnagyobb cápauszony kereskedő országnak számít Európában. A jelentésében meg is említi, hogy szerinte a teljes betiltás azért nem lenne ésszerű, mert növelné a költségeket, és gazdasági veszteséggel járna.

sharkjoruney.jpg

A cápauszony leválasztást 2003-ban betiltotta az Európai Unió, azonban az akkori törvény 4. cikkelye tartalmaz kivételes eseteket. A 4. cikkely alapján ugyanis egyes hajók kivételesen kaphatnak ...

Tovább Szólj hozzá

eu cápauszony

süti beállítások módosítása