2012. sze 20.

Kiskapufa

írta: Toma001
Kiskapufa

Tegnap szavazott az Európai Parlament halászati bizottsága arról, hogy a cápauszony leválasztás végre teljesen tilos legyen az Európai Unióban.

A kidolgozott javaslat referense Maria do Céu Patrao Neves, portugál európai parlamenti képviselő volt, mely azért elgondolkodtató, mert Portugália Spanyolországgal közösen a legnagyobb cápauszony kereskedő országnak számít Európában. A jelentésében meg is említi, hogy szerinte a teljes betiltás azért nem lenne ésszerű, mert növelné a költségeket, és gazdasági veszteséggel járna.

sharkjoruney.jpg

A cápauszony leválasztást 2003-ban betiltotta az Európai Unió, azonban az akkori törvény 4. cikkelye tartalmaz kivételes eseteket. A 4. cikkely alapján ugyanis egyes hajók kivételesen kaphatnak engedélyt a cápauszony leválasztására a fedélzeten, abban az esetben, ha a cápatesteket is megtartják. Ehhez azonban nem szükséges együtt tárolni a cápát az uszonyával, a törvény csak egy arányt határoz meg a hajón lévő cápatestek súlya és a cápauszonyok súlya között. A maximálisan engedélyezett arány 5%, amely több szakértő szerint is túl magas érték. Kanadában is van hasonló szabályozás, ott ennek az értéknek nagyjából a fele engedélyezett. A Brit-Kolumbiai Egyetem Halászati Központja által végzett kutatás szerint az ép cápauszony aránya átlagosan 3% a cápa testéhez képest, a félig kiszárítotté pedig 2,2%. A cápauszonyt gyakran szállítják szárítva, így kerül értékesítve a Távol-Keleten.

Habár a törvény szerint ezek az esetek a kivételek, a gyakorlatban sajnos azonban ez a szabály. Körülbelül 150 spanyol és portugál hajó kapott engedélyt rá, pont azok, amelyek a leginkább érintettek a cápauszony kereskedelemben.

A szabályozás másrészt nehezíti a biológiai kutatásokat is. A külön tárolás miatt nem tudni, hogy az adott uszony éppen melyik cápához tartozik, és a törvény azt is lehetővé teszi, hogy a zsákmányt különböző kikötőkben pakolják ki. A fogott cápák faja is nehezebben azonosítható. Az európai vizek körülbelül 130 cápafajnak adnak otthont, melyeknek az egyharmada fenyegetett a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint.

A végső szavazást majd csak októberben fogja megejteni a Parlament, de sajnos az nem tiszta, hogy mi lett a végső döntés a halászati bizottság ülésén. A szavazásnál ugyanis azután fogadták el azt a módosítót, amely megszünteti a 4. cikkelyt és még két másik hozzá tartozót ( a cápauszony tárolásról szóló és a speciális halászati engedélyről szóló), mielőtt leszavazták volna a 22. számú módosítót, mely a 4. cikkelyt helyettesítette volna. Egyes EP képviselők felhívták a figyelmet a zavarra, de az ülés elnöke visszautasította a javaslatot, hogy új szavazást tartsanak.

Szólj hozzá

eu cápauszony