2012. sze 21.

Supertrawler? Kösz, nem.

írta: Toma001
Supertrawler? Kösz, nem.

Törvényileg is betiltották az Abel Tasman névre hallgató ipari vontatóhálós halászhajó tevékenységét Ausztrália vizein.

Több napon át elhúzódó vitasorozat előzte meg azt a döntést, mely módosítani kívánta az ausztrál Környezetvédelmi és Biológiai Sokszínűség Védelmét Biztosító Törvényt. A módosítás végül átment a szenátuson a Munkáspárt és a Zöldpárt támogatásával, míg a liberálisok ellene szavaztak.

margiris_trawler_234_N2.jpg

Korábban miután kitudódott, hogy a világ második legnagyobb vontatóhálós hajója, korábban FV Margiris néven, az afrikai vizeken halászó hajó legújabb célpontja az ausztrál vizek lesznek, több környezetvédő és halászati szervezet is kampányba kezdett. Itt olvashatsz róla: "...mint egy halnak egy biciklire."

A holland tulajdonú hajó a Seafish Tasmania vállalattal közösen tervezett évi 18ezer tonna Jack makrélát és foki rubinthalat (Emmelichthys nitidus) zsákmányolni. A Seafish Tasmania igazgatója, Gerry Green nem ad fel terveivel és diszkriminatívnak tartja a határozatot. Mr. Green úgy nyilatkozott, hogy a cége továbbra is keresni fogja a törvényes utat, hogy halászhassanak, vagy legalább kompenzációban részesüljenek.

„Ha a kormány úgy gondolja, hogy nekünk pusztán mennünk kell, akkor ebben nincsen igaza.” – nyilatkozta Mr. Green. A Seafish ügyvédje is jelenleg azon dolgozik, hogy megtalálják a kiskaput a határozatban.

A hajó kitiltása a törvény szerint két évre szól, de nagyon úgy tűnik, hogy ez a két év nem fog viharmentesen eltelni.

Szólj hozzá

ausztrália vontatóháló trawler