Hal-adás

A hal nem lakoma, hanem koma!

2013. már 06.

Sárgalap a spanyoloknak

írta: Toma001
Sárgalap a spanyoloknak

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy csökkenti Spanyolország makrélakvótáit, mivel flottái 2009-ben túlhalászták ezt a fajt. A vizsgálatok szerint Spanyolország 65429 tonnával több makrélát zsákmányolt az elmúlt 11 évben, mint amennyi megengedhető lett volna. A Bizottságnak kétségei voltak afelől, hogy valóban csak annyi makrélát fogtak 2009-ben, mint amennyit a kvóták megszabtak, mivel gyanúsan több makrélát értékesítettek.

A büntetésen túl az Európai Bizottság szorosabb működésbe kezd a spanyolokkal, hogy elkerüljék a jövőben hasonló események bekövetkeztét. Még 2012 júliusában lett elfogadva egy cselekvési terv, mely szigorúbb ellenőrzéseket és fogási regisztrációkat határozott meg. A mostani eset volt talán ...

Tovább Szólj hozzá

spanyol bizottság makréla

2013. már 05.

Őrölt szenvedély

írta: Toma001
Őrölt szenvedély

Úgy tűnik, hogy a visszadobás csökkentésének, amit akár részleges betiltásnak is nevezhetünk, nem csak a buzgó környezetvédők örvendeznek, hanem a halliszt ipar is.

sardine.jpg

„A halliszt és halolaj kereslet sajnos nem egyezik meg a kínálattal, és ezt kompenzálhatja majd az, ami eddig visszadobásra került.” – mondta Andrew Mallison a Nemzetközi Halliszt és Halolaj Szervezet (IFFO) főigazgatója. Mallison hozzátette, hogy elsőként mindenképp közvetlen emberi felhasználás céljából kell hasznosítani a visszadobásra nem került halakat, de amelyeket például a túl kicsi méretük, vagy egyéb más okok miatt a piacon nem eladhatóak, azokból készülhessen halliszt és halolaj.

„A halliszt iránti kereslet rohamosan növekszik. Legfőképpen a ...

Tovább Szólj hozzá

halolaj visszadobás halliszt

süti beállítások módosítása