2012. aug 11.

"...mint egy halnak egy biciklire."

írta: Toma001
"...mint egy halnak egy biciklire."

Hát úgy tűnik, hogy a nagy vontatóhálós hajók nem csak Afrika partjainál nem szívesen látott vendégek. Több ausztrál szervezet és civil ember fog ma össze, hogy kifejezze: a Margiris hajónak semmi keresnivalója az ausztrál vizeken. A Margiris a világ második legnagyobb vontatóhálós hajója a maga 142 méteres hosszával, és a 9499 tonnás tömegével. Kétszer olyan nagy, mint a legnagyobb vontatóhálós hajó, amely valaha ausztrál vizeken tevékenykedett.  Ő valóban egy úszó gyár, egy nap akár 250 tonna halat is képes zsákmányolni, és 6200 tonna halat is tud tárolni egyszerre. Ez a hajó nem csak a halállományokat, hanem a helyi halászok megélhetését is veszélyezteti.

Margiris-high-res.jpg

A holland tulajdonban levő hajó most közösen dolgozik a Seafish Tasmania nevű halászati vállalattal, hogy zsákmányoljanak 18ezer tonna halat az ausztrál vizeken. Legfőképpen vízközt élő makrélákat, Jack makrélákat és foki rubinthalat (Emmelichthys nitidus). Korábban a nyugat-afrikai vizeket „ürítette”. A dolog pikantériája, hogy a most kifogott halakat éppen Afrikában kívánják értékesíteni, legfőképpen Nigériában kemény 1 dollár per kilónkénti áron.

A hajó tulajdonosa a Parlevliet&Van Der Plas, mely tagja a European Pelagic Freezer-Trawler Association-nek (PFA) (Bocsi, nem fordítom le magyarra, elég kacifántos lenne és hülyén is hangzana.). A PFA 34 vontatóhálós hajóval rendelkezik, mely így az egyik legnagyobb szereplő a világon. A PFA hajói 2006 és 2012 között mintegy 142,7 millió euró támogatást kaptak EU-s közpénzekből, hogy a marokkói és mauritániai vizeken halásszanak.

A mostanra tervezett kifogott mennyiség sajnos egy kis helyre koncentrálódik, ezért könnyen okozhat összeomlást a helyi ökoszisztémában. A célzott fajok ugyanis nagyon fontos elemei a táplálékláncnak, legfőbb táplálékul szolgálnak a déli kékúszójú tonhalak, cetek, és tengeri madarak számára is.

Ilyen híreknél gyakran merül fel a kérés, hogy oké, de nézzük meg, hogy hány embernek ad is ez munkát? Hát megnéztük. 40-nek. Abból legalább 15 külföldi, szóval ez még gazdasági szempontból sem éri meg az ausztráloknak.

Ma van Ausztráliában a nemzeti cselekvés napja az ún. „supertrawlerek” ellen. Az ország több pontján vannak/várhatóak békés demonstrációk, míg mások e-mailt, levelet, vagy olyan üzeneteket küldözgetnek a döntéshozóknak, mint ez:

likeafishneedsabicycle.jpg

Szólj hozzá

ausztrália vontatóháló