Hal-adás

A hal nem lakoma, hanem koma!

2011. okt 14.

160 szervezet kérése Brüsszel felé

írta: Toma001
160 szervezet kérése Brüsszel felé

A kisipari halászat és a civil közösségek 160 csoportjának képviselői találkoztak Brüsszelben, a célból, hogy az Európai Unió kezelje fontos szereplőként a kisüzemi halászokat, mivel ők a legkevésbé károsak a tengeri környezetre nézve. 


   

 

 

 

 

„Rengeteg halász gyűlt össze a mai napon az Európai Parlamentnél, ami hűen tükrözi, hogy komolyan gondoljuk a kérdést.” – nyilatkozta Jerry Percy, a New Under Ten Fishermen’s Association egyik tagja.  Az egyesület neve arra utal, hogy olyan halászokat fog össze, akik 10méteresnél kisebb halászhajóval rendelkeznek.
    Az EU 17 országából 160 szervezet írta alá azt a nyilatkozatot október 11-én, amely a Közös Halászati Politika jövőbeli reformjának a kisüzemi halászokra ...

Tovább Szólj hozzá

ep cfp kisüzemi

2011. okt 12.

A halászat miatt nem csatlakozik Izland az EU-hoz?

írta: Toma001
A halászat miatt nem csatlakozik Izland az EU-hoz?

Nemrég készült egy felmérés az alig 320ezer főt számláló szigetországban, ami azt az eredményt mutatta, hogy a lakosság 60%-a nem támogatná az Európai Unióhoz történő csatlakozást. Az unió lakosainak 70%-a viszont örülne Izland csatlakozásának.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A csatlakozási tárgyalások egyik legsarkalatosabb pontja a halászat. Ugyanis az EU-s Közös Halászati Politika és Izland halászati politikája jelentősen eltér egymástól. Mivel a szigetország gazdaságának 40-50%-át a halászat adja, emiatt erős hazai védelem alatt áll az ágazat. A legjelentősebb munkahelyteremtő ágazat a vidéki lakosság számára. A piac védelmét mutatja az a törvény is, hogy csak Izlandon született ember indíthat halászati ...

Tovább Szólj hozzá

eu bálna izland

2011. okt 11.

10szeres kvóta-emelés javaslat a kék puha tőkehal kapcsán

írta: Toma001
10szeres kvóta-emelés javaslat a kék puha tőkehal kapcsán

Norvégia halászati vezetői üdvözlik a közel 10szeres kvóta-emelést a kék puha tőkehalat (Micromesistius poutassou) illetően a következő évre. Az International Council for the Exploration of the Sea (ICES)  javaslata sok mindenkit meglepett. Az idei 40100 tonna helyett a következő évre 391000 tonna kifogását javasolják. Az egész elvileg egy szakértői kutatáson alapul.
    Tore Roald Suresnes a Norvég Halászhajó Tulajdonosok Egyesületének elnöke meg van elégedve a kifogható mennyiséggel, és hozzáteszi, hogy szükség volt a sok kutatásra. Elmondása szerint nehéz volt alkalmazkodnia az iparnak az elmúlt 4 év ingázó kvótáival.


    A kék puha tőkehal egy széles körben elterjedt tőkehal faj, amely főleg az Atlanti-óceán északi ...

Tovább Szólj hozzá

norvégia kék puha tőkehal ices

2011. okt 10.

McDonald’s mentőakciója: Változás vagy zöldrefestés?

írta: Toma001
McDonald’s mentőakciója: Változás vagy zöldrefestés?

Gondolj a környezetbarát ismerőseidre. Biztos van olyan közülük, akik bio vagy fairtrade élelmiszereket vásárolnak. El tudnád őket képzelni egy McDonald’s-ban?
Európa, és különösképp az Egyesült Királyság olyan hely, ahol jól hangzik üzleti szempontból egy termékről, hogy zöld. Több szervezet és híres szakács is indított el kampányokat a fenntartható forrásból származó élelmiszerek iránti fontosság növelésére. A legutóbb egy gyorséttermi nagyóriás, a Mcdonald’s ült le velük tárgyalni.


2011 októberétől minden Fillet-O-Fish szendvics a Marine Stewardship Council (MSC) jelölésével lesz ellátva. Az MSC egy brit ellenőrző szervezet, amely az által jelöli a különböző haltermékeket, hogy fenntartható forrásból ...

Tovább Szólj hozzá

mcdonalds msc

süti beállítások módosítása