2013. feb 16.

Nem mindenki örül az EP szavazásának

írta: Toma001
Nem mindenki örül az EP szavazásának

A Spanyol Halászati Szövetség (Cepesca) nemtetszését fejezte ki az Európai Parlament által megszavazott Közös Halászati Politika reformjának kapcsán, melybe szerintük olyan módosítók kerültek bele, amitől a halászati gazdálkodás elszakad a valóságtól, és a fenntarthatóság is csak a környezeti szempontokra korlátozódik.

cepesca2.jpg

A szervezet véleménye szerint az elfogadott szöveg nem veszi figyelembe a halászat társadalmi-gazdasági szempontjait. „Mindez egy egyenlőtlen, merev és irreális halászati gazdálkodást eredményez, melyben a flották, a legénységek, az ipar és a part menti közösségek veszélyeztetett fajjá válnak.” – mondta Javier Garat, a Cepesca főtitkára. Hozzátette, hogy a halászati ágazat egyetért a Bizottsággal és a Parlamenttel abban, hogy minimálisra kell csökkenteni a visszadobás mértékét. „Azonban az egyetlen megoldás az, ha fokozatosan, a valóságnak megfelelően vezetjük be. Nélkülözhetetlennek tartjuk az európai halászati gazdálkodás számára, hogy sokkal rugalmasabb legyen, az egész unióra kiterjedő átruházható halászati jogokkal rendelkezzen, tudományos kutatásokon alapuljon és a relatív stabilitás elvét is vegye figyelembe.” – folytatta Mr. Garat.

A Cepesca felkérte az Európai Bizottságot, hogy minden egyes halászati területre vizsgálja ki a visszadobás hatását, beleértve a társadalmi-gazdasági hatását is, és javasolják a visszadobás csökkentésének legalkalmasabb eszközeit, külön-külön minden egyes esetnél. Ezen intézkedések többéves gazdálkodási tervekben legyenek meghatározva, melyben az előírt időszak alatt kell csökkenteni a visszadobást. Ugyancsak megoldást kell találni azon fajok visszadobására is, melyekre nem vonatkozik a kvótarendszer.

„Reméljük, hogy mindezt figyelembe veszi a trialógus, és kemény viták várhatóak a Parlament, a Bizottság és a Tanács között.” – tette hozzá zárásként Mr. Garat.

Habár nem sok különbséggel, de a spanyol európai parlamenti képviselők többsége megszavazta a Közös Halászati Politika reformját. Egyedül a legnagyobb parlamenti frakció tagjai, az Európai Néppárt 25 spanyol képviselője szavazott ellene, kivéve a nem szavazó Gabriel Mato Adrovert, aki konkrétan az Európai Parlament halászati bizottságának elnöke.

Szólj hozzá

eu spanyol khp