2012. dec 28.

Petíció: Álljon el az EU az illegálisan megszállt Nyugat-Szahara halászati tervétől!!

írta: Toma001
Petíció: Álljon el az EU az illegálisan megszállt Nyugat-Szahara halászati tervétől!!

Petíciót indított a Fish Elsewhere nevű szervezet, mely szervezet vállvetve küzd az ellen, hogy az Európai Uniós halászhajók ne halászhassanak a nyugat-szaharai vizeken, mely területet Marokkó illegálisan tart megszállás alatt. Az Európai Unió 2013-ban a Marokkóval köttetett halászati partnerségi megállapodás megújítására törekszik. Az EU ismét az illegálisan megszállás alatt tartott Nyugat-Szahara vizein tervez halászni, megszegve ezzel a nemzetközi törvényeket.

western_sahara_640.png

A petíció szövege:

Az Európai Unió halászati biztosa számára:

Vessenek véget az EU halászatának a nyugat-szaharai vizeken!

A világ egyetlen állama sem ismeri el Nyugat-Szahara hatalomba vételét Marokkó által. Azonban az Európai Unió 2013-tól millió eurókat tervez fizetni a marokkói kormánynak, hogy a halászhajói a területükön tevékenykedjenek. Marokkó folyamatosan visszautasítja az együttműködést a nyugat-szaharai kivonulás kapcsán, semmibe véve ezzel több mint 100 ENSZ határozatot, mely a szaharai emberek önrendelkezésének jogát határozza meg. Ezzel egy időben a marokkói hatóságok olyan szaharai emberek ellen is eljárást indítanak, akik hangot adnak politikai nézetüknek.

Az ENSZ egyik speciális delegációjának fő feladata, hogy tárgyalást folytassanak a nyugat-szaharai természeti erőforrások használatáról, és egy békés megoldást találjanak a konfliktus kezelésére. Ebben a kontextusban a Marokkóval való együttműködés a nyugat-szaharai erőforrások kiaknázása kapcsán aláássa az ENSZ békés rendezésre történő erőfeszítéseit. A nemzetközi törvények alapján a nyugat-szaharai természeti erőforrásokat a terület lakóinak kívánságára és érdekében lehetne csak hasznosítani. Ennek ellenére az Európai Unió az európai adófizetők pénzét adja a marokkói kormánynak a nyugat-szaharai vizek halászata kapcsán, anélkül, hogy erről a szaharai emberekkel konzultálna. Azt is figyelmen kívül hagyja, hogy 2011-ben az Európai Parlament véget vetett az európai halászatnak a nyugat-szaharai vizeken.

Követeljük az Európai Bizottságtól, hogy azonnal álljon el a Marokkóval köttetendő, nyugat-szaharai halászatról szóló halászati partnerségi megállapodás megújításának tervéről. Arra kérjük az EU-t, hogy a nemzetközi béke megteremtéséről szóló keretmunkán tevékenykedjen, és támogassa az ENSZ erőfeszítéseit a konfliktus megoldása kapcsán.

A szaharai emberek joguk van hallatni a hangjukat. Egyetlen halászati tevékenységet sem szabadna megengedni az EU számára Nyugat-Szaharában addig, amíg békés megoldást nem találnak a konfliktus kezelésére.

Üdvözlettel:

Írd alá a petíciót az alábbi linken:

http://www.fishelsewhere.eu/a194x1387

Szólj hozzá

eu marokkó nyugat-szahara