2012. dec 23.

Mégis itt a világvége: Szabad az út a génmódosított lazac számára

írta: Toma001
Mégis itt a világvége: Szabad az út a génmódosított lazac számára

Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Ügynökség (FDA) egy speciális ajándékot hozott nekünk: a genetikailag módosított lazacot, mely kétszer olyan gyorsan nő, mint a természetes társa.

Részlet az USA Today december 21-i számából:

„A Élelmiszer és Gyógyszer Ügynökség pénteken nyilvánosságra hozta az AquaAdvantage lazac (egy gyorsan növő hal, melyről évek óta heves vita folyik az ügynökségen belül is)  környezeti vizsgálatát. A dokumentum arra a következtetésre jutott, hogy a hal nem okoz jelentősebb környezeti hatást az Egyesült Államokban. Az ügynökségen dolgozók hozzátették, hogy a hal nem valószínű, hogy károsítaná a természetes lazacpopulációkat, mely a környezetvédelmi aktivisták egyik fő aggálya. Szakértők szerint ezen környezeti tanulmány nyilvánosságra hozása az utolsó lépés a jóváhagyáshoz.”

franksalmon.jpg

A halat már a kilencvenes években kifejlesztették (kifejlesztették!), de az igazi jogi hercehurca csak az elmúlt két évben bontakozott ki, sokan ugyanis nem szívesen látnák a tányérjukon ezt a halat. Részlet a Slate magazin egyik cikkéből:

„Napokkal a jelentés várt nyilvánosságra hozása után az eljárás lefagyott. A kormányon belül megtudtuk, hogy a késés oka az volt, hogy a Fehér Ház többször is összeült vitázni arról, hogy mi lehet a politikai következménye a génmódosított lazac engedélyezésének, mely valószínű a szavazóbázisuk egy részét feldühíti majd. Mikor az FDA szóvivőjét, Siobhan DeLancey-t kérdeztük róla, ő csak annyit mondott: „Azt javaslom, hogy erről inkább kérdezzék meg a Gazdálkodási és Költségvetési Osztályt vagy a Fehér Házat. Ez mind, amit hajlandó vagyok elmondani.”

Az Aquabounty vállalat, a „szörnylazac” kifejlesztője és teljes jogú tulajdonosa elmondta, hogy nagyon kicsi a kockázata annak, hogy halak kiszöknek a tenyésztőketrecből és kapcsolatba lépnek a vadlazacokkal. A Food Consumer újság elvégezte a saját számításait:

„95-99%-uk az AquaAdvantage lazacoknak steril, mondta az Aquabounty az FDA 2010-es meghallgatásán, így kevés az esélye annak, hogy a vadlazacokkal kereszteződjenek, ha megszöknek. ( Ha ez mégis bekövetkezik, akkor nagyjából a Jurassic Parkkal kell szembenéznünk, az AquaAdvantage lazac ugyanis ötször annyit eszik, mint a vad társa, és kevésbé fél a ragadozóktól, tudtuk meg az egyik háttéranyagból.) Sem az 1%, sem pedig az 5% nem tekinthető kevésnek, ha azt vesszük, hogy az Aquabounty 15 millió példányt akar a világra hozni, melyből így 750ezer lesz nemzőképes.”

Az FDA jelentés azt is tartalmazza, hogy az AquaAdvantage lazacnál magas a fertőzöttség és az állkapocskopás aránya. A jelentés külön kitért arra a szintén aggasztó esetre, hogy hogyan kell az elhullott példányokat egy műanyaggal fedett gödörben tárolni.

Feltesszük továbbá a kérdést, ha a génmódosított lazac a piacok hűtőpultjain vegyesen lesz megtalálható a más tenyésztett, és vadon fogott lazacokkal, akkor honnan fogjuk tudni, hogy melyik az? Semmilyen jelölés nem szükséges ugyanis, de bízzunk benne, hogy az Aquabounty lesz olyan kedves, és minden egyes termékén feltünteti a „szörnylazacot.”

Forrás: http://grist.org/news/the-apocalypse-is-here-fda-clears-way-for-fast-growing-gm-monster-salmon/

Korábbi írásom a génmódosított lazacról: http://halaszat.blog.hu/2011/08/25/a_frankenstein_hal

 

Szólj hozzá