2012. nov 12.

A világ legjobb lyukas hálója

írta: Toma001
A világ legjobb lyukas hálója

Dan Watson, fiatal brit hallgató lett az idei év James Dyson-díj győztese. A James Dyson-díjjal olyan hallgatók által megalkotott hasznos tárgyakat, találmányokat díjaznak, amely a díjazók által egyszerűen fogalmazva csak egy „olyan alkotás, mely képes megoldani egy problémát.”

Dan Watson találmánya nem volt más, mint az ún. „SafetyNet”. A SafetyNet egy olyan vontatóháló, mely sokkal fenntarthatóbban képes halászni, mint a hagyományos, és képes több millió hal életét is megmenteni évente. Az ipari halászat egyik legnagyobb problémája, hogy rengeteg olyan hal kerül bele a hálóba, melyeket nem tudnak vagy csak nagyon alacsony áron tudnának értékesíteni, ezért ezeket a kifogott halakat egyszerűen csak visszadobják a tengerbe. Nagy részük azonban már sajnos nem éli túl ezt a műveletet.

safetynet.jpg

Dan Watson által kifejlesztett háló abban tér el a hagyományostól, hogy a háló tetején LED-ekkel kivilágított ún. „menekülőgyűrűk” vannak elhelyezve. Dan Watson a találmány kifejlesztését arra a kutatásra alapozta, mely megállapította, hogy stressz és veszélyhelyzet esetén a közepes méretű és a kistestű halak felfele kezdenek el úszni, míg a nagytestű halak inkább lefelé. Ezért helyezett el gyűrűket a háló tetején, melyen keresztül a kistestű halak képesek megszökni, mivel őket úgysem értékesítenék, és csak elpusztulva kerülnének vissza a tengerbe. A LED világítás is arra szolgál, hogy minél jobban odavonzza a halak figyelmét.

Dan Watson 10ezer font díjazásban részesült, melyet elmondása szerint arra fogja használni, hogy továbbfejleszti a találmányát.

Szólj hozzá

vontatóháló