2012. nov 09.

A jólét a tenyésztett halaknak is kijár

írta: Toma001
A jólét a tenyésztett halaknak is kijár

A Compassion in world farming elnevezésű állatvédelmi szervezet panasszal élt az Európai Ombudsmannál, hogy a Bizottság nem vette figyelembe az állatjóléti szempontokat az új szabályozások meghatározásánál.

A szervezet panasszal élt, mivel a Közös Halászati Politika reformjának meghatározásánál a tenyésztett halak jóléti szempontjait nem vette figyelembe, pedig az Európai Unió működéséről szóló szerződés 13. cikkelye alapján ez kötelező lenne. A Közös Halászati Politika reformjának egyik pontja a haltenyésztések fejlesztésének elősegítése, de a javaslat semmiféle utalást nem említ a tenyésztett halak jóléti szempontjairól.

crowd fish farm.jpg

Peter Stevenson, az állatvédelmi szervezet tanácsadója nyilatkozta: „Az európai tenyésztett halak nagy része durván intenzíven van tartva. Ez a fajta haltenyésztés jelentősen hozzájárul az állatok szenvedéséhez. Elég sok esetben a halak túlzsúfolt tartályokban vagy elkerített hálók között vannak tartva. A túlzsúfoltság könnyen okoz a halaknál különböző testi eldeformálódást, gerincferdülést, eltorzuló fejformát, és az uszonyuk is gyakran szenved sérülést. Továbbá a lazacok ketrecekben történő tartása jelentősen korlátozza a természetben megszokott hosszú távú úszásaikat. Nélkülözhetetlen újabb intézkedések bevezetése a halak védelmének érdekében mielőtt a haltenyésztések további terjeszkedéséről döntenénk az Európai Unióban.”

Miután több levelet is váltottunk a Bizottsággal a témával kapcsolatban, de nem történt semmi előremutatás,  nem volt más választásunk, mint az Ombudsmanhoz fordulni. Ez az első eset, hogy a Compassion in World Farming az Ombudsmanhoz fordult olyan eset kapcsán, hogy a Bizottság nem vette figyelembe az állatjóléti szempontokat. A Szerződés 13. cikkelye kimondja, hogy az EU-nak teljes mértékben figyelembe kell vennie az állatjóléti követelményeket, mikor mezőgazdasági vagy halászati szabályozásról esik szó. A halak is beletartoznak, miután tudományosan is be lett bizonyítva, hogy érzik a fájdalmat, ismerik a félelmet, és szenvedni és képesek.

A Bizottság teljesen félrevezetően kezelte a Compassion követeléseit. Az állították, hogy nincsen elégséges tudományos bizonyíték arra nézve, hogy törvényileg hogyan kellene szabályozni egyes halak tenyésztését állatjóléti szempontból. Pedig 2008-ban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság létrehozott egy tudományos jelentést 6 különböző halfaj tenyésztéséről szóló állatjóléti követelményeiről, 2009-ben pedig 8 különböző faj tartásáról és levágásáról határoztak meg tudományos véleményt.

Szólj hozzá

akvakultúra