2012. okt 14.

Az USA leghalászottabb éve volt a 2011-es az elmúlt 20 évben

írta: Toma001
Az USA leghalászottabb éve volt a 2011-es az elmúlt 20 évben

2011-ben az Egyesült Államok halfogása a 90es évek óta a legmagasabb értéket érte el mind mennyiségben, mind összértékben. Azonban az ország még így is erőteljesen függ az importtól. 2011-ben az ország kereskedelmi halászata 4,5 millió tonna halat zsákmányolt mintegy 5,3milliárd dollár összértékben. A 2010-es adatokhoz képest ez 23%-os növekedést jelent mennyiségben, és 17%-os növekedést összértékben.

menhaden_boats.jpg

Az Egyesült Államok célja azonban az, hogy minél inkább önellátóak legyenek, minél kevésbé függjenek az importtól, ezért az ipar növekedését tűzték ki célul, kifejezetten az akvakultúra területén. A növekvő számok ellenére is az USA-ban fogyasztott tengerből származó élelmiszereknek a 91%-a importból származik. Egy része ezeknek azonban amerikai halászok zsákmánya, amit aztán a tengeren túlra exportálják, ott feldolgozzák és csomagolják, majd visszaimportálják az Államokba. A top3 importtermék a garnéla, a tonhalkonzerv és a tilápia.

Az Egyesült Államok vízterületeinek nagy részén is jelentősen csökkentek a halállományok, főleg New England környékén. A tilápia- és a garnélaimport nagy része Dél-Kelet-Ázsiából származik, legfőképpen Vietnamból.

A tavalyi évben jelentősen növekedett a menhaden fogása a Mexikói-öbölben, az alaszkai tőkehal és a csendes-óceáni tőkehal zsákmányolása is szintén növekedést mutatott. A kutatás szerint az alaszkai Unalaska kikötője eredményezte a legnagyobb fogásmennyiséget az elmúlt 15 évben, legfőképpen alaszkai tőkehalat zsákmányoltak. Az elmúlt 12 évben a massachusettsi New Bedford kikötője termelte a legnagyobb bevételt, főleg a fésűkagylók halászatának köszönhetően. Annak ellenére, hogy a legtöbb halra fogási korlátozás van meghatározva, több halászati terület állományai is váratlanul jelentősen hanyatlani kezdtek. Hasonló jelenségek figyelhetőek meg az alaszkai Yukon, a Kuskokwin és a Cook Inlet folyó királylazac állományainál, és a Mississippi állami osztriga és kékkagyló állományoknál is.

A Mexikói-öböl fogásai 1999 óta a legmagasabb szintet érték el, ami annyiban jó hír, hogy sikerült a 2010-es Deepwater Horizon olajfúró torony katasztrófája után helyreállítani a halállományokat.

Szólj hozzá

usa