2012. máj 31.

Azt a fürgét kérném ott citrommal és rukkolával!

írta: Toma001
Azt a fürgét kérném ott citrommal és rukkolával!

Halászlé, rántott hal, ruszli. Pont. Apa megmondta, hogy ez a három dolog van, amit egy halból lehet készíteni. Sandán szokott rám nézni, ha éppen darálom le a busahúst fasírtnak, vagy babmártást kotyvasztok a csukához. Pedig mi ez ahhoz képest, amiket az ázsiaiak elfogyasztanak. Apát egyszer elvinném egy hong kongi étterembe, csodálkozva venné tudomásul, hogy itt akár az akváriumba úszó sügeret is kérheti fogásként. Kissé morbid, hogy nem az étlapon böksz rá a szóra, hanem konkrétan szembenézve az állattal a szeme közé mutatsz, hogy őt kérem. Ezek a halak dupla funkciót töltenek be: egyrészt az óriási akváriumok az étterem díszei, másrészt pedig a menü részei is. Ezek a halak a design kedvéért színes, korallzátonyok környékéről származó általában sügérfélék. A növekvő népszerűség és kereslet miatt ezen fajok állományai is veszélyeztetetté váltak.

grouper restaurant.jpg

 

 

Kutatók megállapításai szerint a fűrészes sügérfélék negyedét fenyegeti a kipusztulás. 20 fajuk már jelenleg is a fenyegetettek közé tartozik, amelyből három már kritikusan veszélyeztetett. További 22 faj a fenyegetettség közeli állapotban van. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a többi nagyjából 50 fajra vonatkozólag túl kevés információ áll rendelkezésre.

 

2009-ben becslések szerint 275ezer tonna fűrészes sügeret zsákmányoltak világszerte. Az elmúlt évtizedekben az állományukra nehezedő nyomás egyre növekedett. 1999 óta a zsákmányolás 25%-al emelkedett, míg az 1950es adatokhoz képest 1600%-al! A jelentős növekedés annak köszönhető, hogy egyre népszerűbbé váltak az olyan éttermek, amelyekben a vendég az akváriumból választhatja ki a vacsoráját.

 

Dr Luis Rocha, a Kaliforniai Akadémia professzora szerint a társadalom még mindig azt hiszi, hogy a tengerek végtelenek erőforrásokban, és ez a fajta gondolkodás vezet egyes fajokat a kihalás szélére.

 

Kutatók szerint a fűrészes sügerek kihalása úgy előzhető meg, ha kijelölünk olyan védett tengeri területeket számukra, ahol megtiltjuk a halászatot. Vagy legalább megtiltani a halászatukat az ívási szezon idején.

 

A helyreállításra már vannak is jó példák. 1990-ben Florida partjainál megtiltották az atlanti szirti fűrészes sügér (Epinephelus itajara) zsákmányolását, és az azóta eltelt nagyjából 20 év alatt az állományuk már szinte teljesen helyreállt.

 

Szólj hozzá

étterem sügér