2012. máj 10.

Jó hírek az Európa Parlamentből

írta: Toma001
Jó hírek az Európa Parlamentből

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága május 8-án a halállományok helyreállítására irányuló intézkedések javára szavazott.

Az 50 képviselő 0 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett hagyta jóvá a Közös Halászati Politika reformjának egyik legfontosabb részét: az alapvető szabályozást. Chris Davies, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) EP frakció képviselője dolgozta ki az első tervezetet, és örömmel fogadta, hogy a bizottság támogatta és jóváhagyta, amely egy fontos lépés az európai halállományok helyreállítása felé.

„Ez egy erős jelzés volt afelé, hogy van egy elég nagy csoport, aki azt állítja, hogy nem folytathatjuk a túlhalászatot. Ha a halászati bizottságot is meg tudjuk győzni, akkor egy nagyon sikeres végeredménye lesz a dolognak.” – mondta Chris Davies.

European-Parliament.jpg

 

„ Úgy gondolom, hogy a Parlamenten belül azok a képviselők, akik figyelmet fordítanak az ügynek, teljesen hisznek abban, hogy valódi fenntarthatósági intézkedéseket kell foganatosítanunk.” – folytatta Davies.

Eredetileg 542 módosító javaslat érkezett be, de a legtöbb közülük végül 38 egyesített módosítóba lett belefoglalva, és szerencsére mind elfogadásra került.

A környezetvédő szervezetek, mint például a Greenpeace, WWF, Ocean2012, Oceana, üdvözölte a bizottság szavazási eredményét. Az alábbi egyesületek egy sajtótájékoztatóban közösen is nyilatkozatot tettek arról, hogy örülnek az elkötelezettségnek a halállományok 2015-re fenntartható szintre történő helyreállítása kapcsán, és támogatják azt, hogy azok a halászok legyenek előnyben részesítve a halászati jogok kiosztásánál, akik fenntarthatóan tevékenykednek.

Röviden pár elfogadott javaslat:

-          2015-től minden halállomány a „Legnagyobb fenntartható hozam” elvén kerüljön gazdálkodásra.

-          Hosszú távú gazdálkodási tervek kidolgozása minden halászati terület számára, a leghitelesebb tudományos bizonyítékokon és az elővigyázatosság elvén alapulva.

-          Korlátozások bevezetése azon halászati miniszterek számára, akik a kvótakiosztásnál nem veszik figyelembe a tudományos javaslatokat.

-          Minden kifogott halat a partra kell vinni és befejezni a visszadobást, továbbá a szelektáló halászati eszközök támogatása.

-          Átruházható halászati koncessziók rendszerének bevezetése csak önkéntes alapon történjen a tagállamok között.

-          Halászati flották túlzott kapacitásának felmérése (túl sok hajó üldöz túl kevés halat), és intézkedni a csökkentések érdekében.

-          Teljes átláthatóság a halászati jogok kiosztásánál.

-          Halászati jogok kiosztásánál a kisipari halászok előnyben részesítése.

-          Halászati tartalékok kialakítása.

-          Hosszú távú tervek kidolgozása az állományok helyreállításának érdekében olyan szintre, hogy a halászok számára hosszú távon a legnagyobb gazdasági előnyökkel járjon.

-          Régiós döntéshozások támogatása, ösztönözni a tagállamokat, hogy működjenek össze az olyan területeken, ahol közös vízterületet hasznosítanak.

-          Szigorú szankciók bevezetése azon tagállamok ellen, amelyek nem teljesítik a szabályozások követelményeit.

Szólj hozzá

eu greenpeace visszadobás