2012. máj 03.

A kék düh

írta: Toma001
A kék düh

A Fish&fish elnevezésű halkereskedő vállalat a Sea Shepherd óceánvédő szervezettől követeli, hogy fizesse meg 800 kékúszójú tonhal értékét. 2010-ben ugyanis a Sea Shepherd legénysége az ún. „Kék düh” kampány keretében kiszabadított 800 kékúszójú tonhalat azáltal, hogy elválták a haltartó karám hálóját, melyben az illegálisan zsákmányolt tonhalakat tartották. Több tényező is utalt az illegális fogásokra, és a Sea Shepherd meg van győződve arról, hogy az alábbi okok miatt volt jogtalan a zsákmányolás:

- A halakat a fogási szezon vége után fogták

- A karámon belül több hal is fiatal példány volt

- A halászhajón nem tartózkodott felügyelő

- A kapitány visszautasította azt, hogy bármilyen iratot is mutasson a fogásról

- A halászok nem mondták meg, hogy hol fogták a halakat

Blue_Rage.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Atlanti Tonhal Védelmére Létrehozott Nemzetközi Bizottság (ICCAT) járőrhajója nem válaszolt a Sea Shepherd értesítésére a törvényszegésről, így a halászok szabadon folytathatták illegális tevékenységüket. A Sea Shepherd úgy tartja, hogy akciójuk fontos lépés volt a kékúszójú tonhal túlélése érdekében.

A máltai tonhalhalász cégek hírhedt pereskedők. A médiát is úgy tartják csendben, hogy pereket indítanak a médiavállalatok vagy az egyéni riporterek ellen.

2012 januárjában egyetlen kékúszójú tonhal rekordáron, 736ezer dollárért kelt el. Ez a magas ár egy jelentős gazdasági ösztönző erőt jelent. Ahogy csökken a kékúszójú tonhalak száma, az értékük úgy növekszik. Az elmúlt 100 évben több mint 90%-al csökkent az állományuk. A Földközi-tengeren ez a szám 97% körül mozog.

A Fish&Fish vállalat az ebből a véres üzletből befolyt pénzét arra költi, hogy a bíróságon keresztül védje meg ezt a jövedelmező üzletet, perelve ezzel a Sea Shepherd-öt. A tárgyalások május 28-án veszik kezdetét, ha a környezetvédők veszítenek, azzal együtt a tonhalak is.

http://www.seashepherd.org/blue-rage-2011/the-legal-case-against-sea-shepherd.html

Szólj hozzá

tonhal sea shepherd iccat