2012. már 19.

A tengerfenéki vontatóháló nyomai

írta: Toma001
A tengerfenéki vontatóháló nyomai

Nehéz rangsorolni a halászati módszereket abból a szempontból, hogy melyik pusztítóbb a környezetre nézve. A Greenpeace például erősen küzd a halcsalogató bóják segítségét használó erszényes kerítőhálós halászat ellen, mivel a bóják teknősöket és cápákat is odacsalogatnak. Az eresztőhálók méretét is azért korlátozták le az EU-ban, mert az 50km hosszú hálók óriási mennyiségű nem kívánt mellékfogást eredményeztek.

Ha azonban egyet ki kéne emelni, én a tengerfenéki vontatóhálót említeném. Ez a módszer ugyanis nemcsak a halállományokra nézve pusztító, hanem használata során szinte felszántja az egész tengerfeneket. Egy másodperc alatt pusztít el olyan korallszirteket, amelyek több száz év alatt fejlődtek ki. Ez a módszer aztán tényleg nem szelektál, visz mindent mint a piros hetes. Ez nagyjából olyan, mint ha egy buldózerrel vadásznánk a vadállatokra úgy, hogy az erdőt is letaroljuk. Az alábbi videón jól látható, hogy hogy néz ki ez a gyakorlatban:

A tengerfenéki vontatóháló pusztításának a nyoma még műholdról is látható:

bottom_trawling_poster_A4.jpg

Az alábbi linken nagyobban is megtekinthető: http://overfishing.org/pages/images/bottom_trawling_poster_A4.jpg

A következő két kép a sekély vizű holland Wadden-tengernél készült, ahol szintén megfigyelhetőek a tengerfenéki vontatóhálók nyomai:

waddentrawl_composite_2.jpg

waddentrawl_composite_1.jpg

A két kép nagyobb formátumban is megtekinthető:

http://overfishing.org/pages/images/2007_waddentrawl_composite_1.jpg

http://overfishing.org/pages/images/2007_waddentrawl_composite_2.jpg



Szólj hozzá

hollandia vontatóháló