2011. nov 24.

Több mint 4-szeresére emelkedett a halpopuláció egy mexikói tengeri védett területen

írta: Toma001
Több mint 4-szeresére emelkedett a halpopuláció egy mexikói tengeri védett területen

460%-al növekedett a halállomány a Cabo Pulmo tengeri védett területen alig 10 év alatt 1999 és 2009 között. Publikálta a US Scripps Institute egyik tanulmányában.

A 71 négyzetkilométeres védett tengeri terület a mexikói Baha-félsziget déli csücskéhez közel helyezkedik el.

cabo pulmo.jpg

 

"1999-ben csak közepes méretű halak voltak, de 10 évvel később tele volt a terület nagy testű papagájhalakkal, fűrészes sügerekkel, kékhalakkal, és cápákkal is.” – mesélte Enric Sala a National Geographictól.

Cabo Pulmo egy teljesen túlhalászott terület volt. A tengeri védett terület 1995-ben jött létre a helyi lakosok által. A tudományos felmérések igazolták, hogy a helyi lakosság kezdeményezése sikeres egy tengeri védett terület kialakításában. Szakértők megállapították, hogy az ívóhelyek megőrzése a ragadozók számára egy kulcsfontosságú lépés volt a sikerhez.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a tengeri élet helyreállítása gazdasági szempontból is előnyőssé vált Cabo Pulmo számára, ugyanis jelentősen fejlődött az ún. öko-turizmus, nagyon sokan jöttek búvárkodni a térségbe.

„ Kevés politikai döntéshozó van tisztában azzal, hogy akár egy évtizeden belül is jelentősen képes növekedni a halak mérete és mennyisége, ha védetté nyilvánítjuk a területet. Még kevesebben tudják azt, hogy ez gazdaságilag is előnyös a part menti közösségek számára.” – nyilatkozta Octavio Aburto-Oroperza, a tanulmány egyik vezetője. „ Talán, hogy most mindenki láthatja Cabo Pulmo sikerét, talán még többen törekednek majd arra, hogy újabb tengeri védett területeket alakítsanak ki, helyreállítva ezzel a tengeri élővilágot és fenntartva a part menti közösségeket.            

Szólj hozzá