Hal-adás

A hal nem lakoma, hanem koma!

2014. már 27.

Palau lehet az első ország, mely betiltja a kereskedelmi halászatot

írta: Toma001
Palau lehet az első ország, mely betiltja a kereskedelmi halászatot

Palau bejelentette, hogy be fogja szüntetni a kereskedelmi halászatot a vizein. Palau kizárólagos hasznosítású óceáni területe mintegy 230 ezer négyzetmérföldet fed le, mely nem sokkal kisebb méretet jelent, mint Franciaország területe.

palau.gif

Palau vizein halászó óriási halászhajóknak a legfőbb célpontja a tonhal, mely hajók legfőképpen Japánból és Taiwanból érkeznek. Habár ez a két ország évente mintegy 5 millió dollárral járul hozzá a szigetország gazdaságához (mely az ország GDP-jének a 3,3%-a, Thomas Remengesau Jr. elnök mégis úgy határozott, hogy nem adnak ki több halászati engedélyt a vizeikre. És nemcsak ez az egyetlen, amit ez a kicsiny szigetország kockáztat: az ország 215millió dollár gazdasági támogatást kap az ...

Tovább Szólj hozzá

usa japán tonhal

2014. már 26.

Kereskedelmi szankciókkal sújt le az EU 3 országra

írta: Toma001
Kereskedelmi szankciókkal sújt le az EU 3 országra

Az EU halászati miniszterei hétfőn úgy határoztak, hogy kereskedelmi szankciókat vezetnek be Belize, Kambodzsa és Guinea ellen, mivel nem működtek közre az illegális halászat ellen folytatott küzdelemben.

Illegal-fishing-vessel-—-photo-by-NOAA-500x333.jpg

A döntés alapján az EU országai nem importálhatnak halat ebből a három országból, és EU-s halászhajók nem tevékenykedhetnek ezen országok vizein. Több civil szervezet, mint például az Oceana, a Pew és a WWF is üdvözölte döntést, és arra kérik az EU-t, hogy alapos vizsgálat alá helyezze az érintett országokat, hogy nehogy esetleg más , nem EU-s halászhajókon keresztül  mégis az unió exportpiacára jutassák a fogást.

Ez a három ország közte volt azon 8 ország között, melyek az Európai Bizottság szerint nem megfelelő ...

Tovább Szólj hozzá

eu illegális

süti beállítások módosítása