2013. dec 06.

Kanada jóváhagyta a génmódosított lazacikrák kereskedelmi forgalmazását!

írta: Toma001
Kanada jóváhagyta a génmódosított lazacikrák kereskedelmi forgalmazását!

Kanada ezzel zöld utat adott GM lazacok kereskedelmi volumenű tenyésztésének, mely a történelem első étkezési célú génmódosított állata lehet. A kanadai hatóság éves szinten százezer ikra exportálását engedélyezi a Prince Edward- szigeten található keltetőből a panamai esőerdőben található tenyésztőállomásra.

gm salmon.jpeg

A tenyésztést végző Aquabounty vállalatnak még az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyeletének (FDA) az engedélyére is szüksége van, az FDA elmondása szerint ez a döntés a közeljövőben meg fog születni. A kanadai kormány azonban hozzátette, hogy a génmódosított lazac jelentős veszélyt jelent a vadon élő atlanti lazacállományokra (Összeívhatnak a vadon élő példányokkal a tenyésztőtelepről kiszökött lazacok, habár a vállalat a potenciális veszély miatt steril, vagyis szaporodni nem képes példányokat állít elő, ezt azonban csak 99%-ban tudják garantálni, vagyis mindig lesz közöttük olyan példány, amely képes lesz szaporodni.), ezért Kanadában még nem fogják forgalmazni a GM ikrákat.

Az Aquabounty vállalat 20 éve küzd az általuk kifejlesztett génmódosított lazac engedélyezésével, mely lazac hozzáadott tulajdonsága azt eredményezi, hogy a hal a téli időszakban is képes növekedni, nem csak nyáron. Ezt a tulajdonságot egy tengeri angolna és a királylazactól kölcsönzött géneknek köszönheti. Az ikrák tenyésztésével a kanadai Prince Edward-szigeten kísérleteznek, míg a halak tenyésztésével egy panamai zárt rendszerű tenyésztőtelepen.

Panamai környezetvédő szervezetek nemrég a hatóságoknak írtak levelet, hogy az Aquabounty megfelelő engedélyek nélkül tevékenykedik az országukban. A panamai tesztüzemet az elmúlt években többször is balszerencse sújtotta: 2008-ban egy óriási vihar okozott károkat az üzem egy részében, míg 2010-ben az összes ivadék elpusztult a szállítás közben.

Hiába az USA ismert GMO pártisága, vannak azonban náluk is elég sokan, akik nem szeretnének génmódosított lazacot látni a tényérjukon. Két nagy amerikai kiskereskedelmi lánc, a Whole foods és a Trader Joe's már előre bejelentette, hogy nem fognak forgalmazni GM lazacot. A világ legnagyobb lazactenyésztő vállalata, a Marine Harvest pedig a WWF-el közösen kampányol azért, hogy kötelező legyen a génmódosított lazac jelölése.

Szólj hozzá

lazac gm