2013. aug 11.

A visszadobott hal is számít

írta: Toma001
A visszadobott hal is számít

A Nemzetközi Tengerkutatási Tanács (ICES), mely szervezet tudományos javaslatait veszi alapul az Európai Bizottság, úgy határozott, hogy a jövőben a javasolt kvótamennyiségek meghatározásánál nem a partra vitt mennyiséget fogja figyelembe venni, hanem a teljes fogást, beleértve azt a mennyiséget is, amely visszadobásra kerül. Ez a változtatás sokkal jobban reflektál a valós helyzetre, reálisabban kezeli a halállományokat.

ices-logo.gif

Paol Degnbol, az ICES tanácsadó programjának vezetője elmondta, hogy biológiai különbségek vannak a között, hogy a halászati gazdálkodás a partra vitt fogáson vagy a teljes kifogott mennyiségen alapul e. A legtöbb esetben a halak ugyanis nem élik túl a fogási procedúrát, függetlenül attól, hogy partra viszik vagy visszadobják.

Az ICES javaslatainak a tagállamok szakértői által gyűjtött adatok szolgálnak alapul, melyek a halászati tevékenységekből és a kutatásokból származnak. Az ICES a jövőben azon fajon esetében fog az új alapon nyugvó rendszer szerint javaslatokat kidolgozni, ahol megfelelő információ áll rendelkezésre. Sajnos olyan fajoknál nem használható, melyeknél ismeretlen számukra a visszadobás mértéke.

Szólj hozzá

kvóta ices