Hal-adás

A hal nem lakoma, hanem koma!

2012. ápr 15.

120ezer kínai tokot telepítettek a Jangce folyóba

írta: Toma001
120ezer kínai tokot telepítettek a Jangce folyóba

Nagyjából 120ezer veszélyeztetett kategóriába eső kínai tokot (Acipenser sinensis) telepítettek a Jangce folyóba, mely egy újabb lépés volt a folyó állományának visszaállítása felé.

kinai tok.jpg

Eme ősidőkből származó halakat Hubej tartomány Jicsang városának partjánál engedték a folyóba. A város talán onnan ismert, hogy itt található a világ legnagyobb vízierőműve: a Három-szurdok gát . A halak átlagosan 16 centiméter hosszúak voltak, amelyeket a Kínai Tokhal Kutató Intézetben neveltek fel. Az intézetet a China Three Gorges Project Corporation elnevezésű vállalat (szabad fordításban Kínai Három-szurdok Gát Terv Vállalat) üzemelteti.

...

Tovább Szólj hozzá

kína tok

2012. ápr 09.

A tőkehal háború története

írta: Toma001
A tőkehal háború története

A múlt héten több online sajtó is említést tett arról , hogy Greenpeace aktivisták egy brit vontatóhálós halászhajóval vették fel a küzdelmet, ugyanis a Cornelis Vrolijk nevű hajó Mauritius vizeit meríti ki, elvéve ezzel a helyi lakosok megélhetési lehetőségét. A hírekben legtöbbször szinte csak környezetvédő szervezetekről hallani, akik úgymond harcolnak a halakért, a hidegháború idején azonban majdnem igazi háború tört ki a tőkehalért.

codwar.jpg

Az egész történet még 1958-ban kezdődött. A brit vontatóhálós halászok szokásosan a 4 mérföldes zónán belül halásztak. 1958-ban Izland egyoldalúan kiterjesztette a part menti zónáját 12 mérföldre. Izland számára a hal az egyik legfontosabb erőforrás, ugyanis területe ...

Tovább Szólj hozzá

tőkehal izland

süti beállítások módosítása