2012. dec 30.

Így vélekednek az EU állampolgárai a halászati támogatásokról

írta: Toma001
Így vélekednek az EU állampolgárai a halászati támogatásokról

Még október 22-én és 23-án üléseztek az Európai Unió halászati miniszterei, melynek fő témájaként szerepelt, hogy mily módon kellene anyagilag támogatni az európai halászati ágazatot a jövőben. Előtte a Green Budget Europe elkészített egy lakossági felmérést is, hogy az állampolgárok véleménye is elhangozzék a találkozón. A felmérés 6 uniós tagállamban (Olaszország, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Lengyelország, Spanyolország) történt, melyben az állampolgárok véleményére voltak kíváncsiak az EU-s halászati támogatások kapcsán. A közvélemény-kutatást a YouGov Intézet végezte, mely során mintegy 7000 embert kérdeztek meg on-line formában.

Az első kérdésben arra voltak kíváncsiak, hogy egyetértenek-e az alábbi állításokkal:

-          A halászoknak nyújtott EU-s központi támogatás hozzájárul a túlhalászathoz.

-          Az EU-s központi támogatások megélhetést biztosítanak a halászati ipar számára

-          Az EU-s központi támogatásoknak köszönhetően olcsóbbak lesznek a halak az üzletekben.

A válaszadók 44%-a szerint a támogatások hozzájárulnak a túlhalászathoz, míg 36%-uk nem értett vele egyet. A megkérdezettek 56%-a gondolja úgy, hogy a támogatások megélhetést biztosítanak a halászati iparnak, és csak 28%-uk szerint nem. Csupán 35%-uk gondolja úgy, hogy emiatt olcsóbbak lesznek a halak, míg 44%-uk nem értett ezzel egyet. Az első kérdésre adott válaszok megoszlottak az egyes tagállamok között. Az első ponttal leginkább a spanyolok és a lengyelek nem értettek egyet. Elemezve a három állításra adott reakciókat, lehetséges egy olyan magyarázat is, hogy nincs megfelelően kommunikálva a halászati támogatások hatása a lakosság felé.

A második kérdés:

„Az EU-s központi támogatások két részre oszthatóak: a halászattal foglalkozó vállalatok támogatása és az olyan tevékenységeké, mely segít fenntartani és helyreállítani a halállományokat azáltal, hogy adatokat gyűjtenek és küzdenek az illegális halászat ellen. Melyik állítás áll közelebb az Ön nézetéhez?” A válaszadóknak a két állítás között kellett választaniuk, vagy harmadik pontként a „Nem tudom.”-ot bejelölni. 14%-ukhoz állt közelebb az az álláspont, hogy „a halászattal foglalkozó vállalatokat kellene legfőképp támogatni az EU-s közpénzekből.” 68%-uk szerint inkább a halállományokat fenntartó és újjáépítő tevékenységeket kellene finanszírozni.

A jelenlegi halászati támogatási rendszer legfőképp az egyéni halászokat segíti, mintsem az adatgyűjtést, vagy az illegális halászat elleni küzdelmet. Jelenleg mintegy évi 836 millió eurót költenek strukturális intézkedésekre, és további 156 millió eurót a halászati partnerségi megállapodásokra. Összehasonlításképpen, kutatásra, adatgyűjtésre és ellenőrzésre kevesebb, mint 50millió eurót fordítanak éves szinten.

Harmadik kérdés:

„Különböző típusú halászhajók halásznak különböző fajokra és különböző vízterületeken. Szinte az összes halászati tevékenység a halászati területek halállományainak kimerülését eredményezi. A flottafelmérés célja, hogy mindezt elkerüljék, és a halászati flották mérete és kapacitása arányosan viszonyuljon a kifogható mennyiségekhez anélkül, hogy kimerítené az állományokat. Melyik állítás áll közelebb az Ön nézetéhez?”

A válaszadók 76%-a tartja úgy, hogy a halászati támogatásokat csak abban az esetben lehetne juttatni, ha a flottafelmérés elkészült, és ha kimutatták, hogy elegendő mennyiségű halállomány áll rendelkezésre. 11%-uk szerint a támogatásoknak függetlennek kéne lennie attól, hogy készült-e flottafelmérés vagy sem.

Az EU flottájának halászati ereje ismeretlen. Azonban a halászati ágazat támogatása jelenleg nem veszi azt figyelembe, hogy valószínűleg a fenntartható szint felett folyik az állományok halászata. Jól mutatja mindezt az, hogy 2000 és 2008 között az Európai Unió mintegy 30millió eurót költött a kékúszójú tonhalat halászó flottára annak ellenére, hogy ezt a fajt a Természetvédelmi Világunió (IUCN) veszélyeztetettnek minősítette.  A válaszadók legfőbb üzenete az, hogy az emberek többsége nem szeretné, hogy a támogatott halászhajók az alacsony szintű állományokat halásszák. Az emberek felismerték, hogy az EU flottának összhangban kell lennie a halállományokkal és nem szabad kimeríteniük azt.

Negyedik kérdés:

„Mennyire ért vagy nem ért egyet a következő állítással? Azok a halászok, akik megszegik a szabályokat, nem szabadna EU-s központi támogatást kapniuk.”

A válaszadók 80%-a egyetértett ezzel. Az állampolgárok szerint elfogadhatatlan, hogy egyes gazdálkodók továbbra is kapják a támogatásokat a közpénzekből, miközben komoly törvényszegést követtek el. Jelenleg sajnos ez így működik. Egy uniós halász egyik nap megszegi a Közös Halászati Politika egyik törvényét, és másnap simán felveszi a támogatást hajója fejlesztésére. Itt egy lista arról, hogy azok a hajók, melyek úgy részesültek támogatásban, hogy közben súlyos törvénysértéseket követtek el: http://fishsubsidy.org/infringements/

2013. év elején az európai döntéshozók az európai halászati politika jövőjéről fognak dönteni, beleértve az uniós halászati támogatások jogi keretét is. A Közös Halászati Politika reformfolyamata és az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) meghatározása során a halászati minisztereknek és az európai parlamenti képviselőknek figyelembe kell venniük az unió állampolgárainak akaratát. A közvélemény-kutatás eredménye hűen tükrözi azt, hogy az állampolgárok alapvető változást szeretnének látni a halászati támogatások rendszerében.

forrás:http://assets.ocean2012.eu/publication_documents/documents/336/original/20121011_Press_Briefing_Public_Poll.pdf

Szólj hozzá

eu támogatás