2012. okt 11.

A cápákat is elérte az olajláz

írta: Toma001
A cápákat is elérte az olajláz

Az Oceana tengervédelmi szervezet felkereste az Európai Bizottságot, hogy módosítsák az EU-s szabályozást, ugyanis a jelenlegi törvények szerint a cápa májából készült olaj behozható az európai piacra, pedig a nagy részük illegálisan zsákmányolt mélytengeri cápákból származik.

Shark_Liver_Oil.jpg

Ezekben a hónapokban olyan hajók kezdtek bele mélytengeri cápahalászatba a Csendes- és az Atlanti-óceánon, melyek a nemzetközi feketelistán vannak a korábbi illegális tevékenységeik miatt. Habár az uniós törvények tiltják az illegális fogások európai piacra történő behozatalát, viszont a cápamájolaj egy kiskapu a rendszerben, erre ugyanis nem vonatkozik.

Xavier Pastor, az Oceana ügyvezető igazgatója azonnali cselekvésre buzdít: „A rendkívül sérülékeny mélytengeri cápák a kalózok úgymond új aranyává váltak, beleértve olyan hajókat is, amelyek Európában üzletelnek. Amíg az illegális halászat elleni EU-s szabályozás nem veszi figyelembe a cápamájolajat, addig az európai határok nyitva állnak számukra.”

Mélytengeri cápák mindenhol megtalálhatóak a tengereinkben. Az májából készült olajat főként Omega-3 tabletták, kozmetikai szerek vagy ipari kenőanyagok készítésére használják fel. Ezekre a fajokra lassú növekedés és késői ivarérés jellemző, ezért a halászatuk sokkal könnyebben taszíthatja őket a kipusztulás szélére.

 

A Naturprodukt.hu ezt írja a cápamájolajról:

„A cápamájolaj jótékony hatását a svéd és norvég halászok évszázadok óta ismerik. Használták az emésztő- és légzőrendszer betegségeiben, a sebgyógyulás serkentésére, legyengült állapotokban, valamint bőrbetegségek gyógyítására. Leghatásosabbnak a Grönland környékén élő cápák májából nyert olajat tartották. Érdekes, és minden bizonnyal nem véletlen egybeesés, hogy ezek a fajok túlélték a Csendes-óceánban végzett nukleáris robbantási kísérleteket.

Az orvostudomány és a farmakológia fejlődésével a természetes készítmények háttérbe szorultak. A cápamájolajat is elfelejtették. Történetének új fejezete Dr. Astrid Brohult svéd orvosnő nevéhez fűződik, aki az 1950-es években a stockholmi gyermekkórházban dolgozott és férjével – a neves biokémikus professzorral – kimutatta, hogy a csontvelő aktív anyaga az alkilglicerol, amely nagy szerepet játszik az immunrendszer működésének fokozásában.

Ezek után olyan természetes forrást kerestek, amely alkilglicerolban gazdag. Kiderült, hogy az anyatej tízszer annyi alkiliglicerolt tartalmaz, mint a tehéntej, és ez feltehetően nagy szerepet játszik a csecsemő immunvédettségének biztosításában. Az irodalmi kutatások végül a cápamájolajhoz – mint alkilglicerolban leggazdagabb alapanyaghoz - vezettek.

Az Alkymer kapszula a grönlandi és más cápafajok májából kivont alkilglicerolokat tartalmaz. Serkenti a csontvelő működését, a fehérvérsejtek képzését, és ezáltal jelentős szerepet játszik a kórokozókkal szembeni védekezésben, az immunrendszer működésének fokozásában. Egyúttal megvédi a csontvelőt a környezetszennyezés (ionizáló sugárzás, szerves oldószerek, egyes gyógyszerek) károsító hatásaival szemben.

Svédországban és Európa számos más országában a háziorvosok, természetgyógyászok szívesen használják krónikus hörghurut, visszatérő orr-melléküreg gyulladás, középfülgyulladás megelőzésére, ill. kiegészítő kezelésére. Csökkent immunvédekezésű, állandóan megbetegedő gyermekek esetében is kiváló eredményekről számolnak be. Járványos időszakokban felhasználható a betegség kivédésére, ill. megbetegedés esetén enyhíti és gyorsítja a betegség lefolyását, mérsékli a szövődmények kialakulásának esélyét.

 

http://www.naturprodukt.hu/hun/index.php?option=com_content&task=view&id=236&Itemid=222

 

Szólj hozzá

cápa