2012. okt 09.

Az ártatlanság vélelme pedig a cápáknak is kijárna

írta: Toma001
Az ártatlanság vélelme pedig a cápáknak is kijárna

Az ausztráliai hatóságok az utóbbi időben többször előforduló halálos kimenetelű cápatámadások nyomására jóváhagyta az a tervet, mely engedélyezi azon cápák megölését, amelyek túl közel kerülnek a fürdőzőkhöz. A tervet a nyugat-ausztráliai állami vezető, Colin Barnett jelentette be, amely eléggé kiverte a biztosítékot a környezetvédőknél, eddig ugyanis csak a bekövetkezett támadás után lehetett a cápákat megölni.

„Mi mindig is a fürdőzők életét és biztonságát tartottuk elsődlegesnek a cápákkal szemben.” – nyilatkozta Barnett az ABC rádiónak. „Végül is ez csak egy hal, ezt tartsuk észben." Barnett, az állami halászati miniszterrel, Norman Moore-ral közösen bejelentett egy módosítást, mely annak a 6,85 millió ausztrál dolláros stratégiai programnak a része, mely a cápatámadások kockázatát hivatott csökkenteni.

great-white-up-close_6455_600x450.jpg

A tavalyi évben öt halálos kimenetelű cápatámadás történt Nyugat-Ausztrália partjainál, amely több helyi politikust is arra sürgetett, hogy szigorúbb szabályozást vezessenek be. Az új alap a halászati osztályokat fogja támogatni, hogy nyomon tudják követni a cápákat, el tudják fogni őket vagy éppen megölni, ha túl közel kerülnek a fürdőzőkhöz. A pénzből tanulmány készítésére is futja, és több jet ski és GPS nyomkövető vásárlása is tervben van. Moore elmondta továbbá azt is, hogy habár a nagy fehér cápa védett fajnak minősül az ausztráliai vizeken, de az új szabályozás engedélyezi a megölését a halászati osztály számára, ha a jelenléte a fürdőzőkre veszélyes lenne.

Tavaly, miután egy amerikai búvárt megölt egy nagy fehér cápa a nyugat-ausztráliai partoknál, a kormány felcsalizott horgokat helyezett ki, hogy csapdába csalja a ragadozót. Ez volt az első olyan eset, hogy a hatóságok törvényes engedélyt kaptak védett nagy fehér cápa elfogására. A cápát azonban nem tudták megfogni.

A Nyugat-Ausztráliai Környezetvédelmi Tanács üdvözli, hogy további anyagi támogatást fordítanak a kutatásokra és a fokozottabb ellenőrzésekre, azonban a leölést engedélyező szabályozást nem tartják jó ötletnek. „Szerintünk a cápák leölése akkor, mikor még csak a part felé tartanak, olyan, mint ha kimondjuk valakire, hogy bűnös, míg az ártatlanságát be nem bizonyítja. Ez a fajta hozzáállás káros a környezetre anélkül, hogy megvédené a fürdőzőket.” – nyilatkozta Tim Nicol a tanács tengerügyi koordinátora.

A cápák gyakoriak az ausztrál partoknál, de az elmúlt 50 évben átlagban évente egy támadás következett be.

Szólj hozzá

ausztrália cápa