2012. jún 01.

Kékúszójú tonhal fogyasztására buzdít a Metro!

írta: Toma001
Kékúszójú tonhal fogyasztására buzdít a Metro!

Ha van halfaj a Földön, amit a következő generáció csak a könyvekből (meg a blogomról:)) fog ismerni, akkor az a kékúszójú tonhal. A japán sushi őrület a kihalás szélére taszította az óceánok egyik legfürgébb ragadozóját. Egyes kutatók jóslata szerint akár 3 éven belül is eltűnhet vizeinkből ez az ikonikus hal. És ezzel nem csak a tudomány van tisztában. Az olyan nagy tonhalforgalmazó cégek, mint a Mitsubishi már most több tízezer tonna kékúszójú tonhalat kezdett el tárolni lefagyasztva. Valószínű azért, mert már készülnek arra, hogy el fog fogyni.

Óriási harc folyik a környezetvédők és az ipar között. Az előbbiek évek óta küzdenek azért, hogy végre ez a halfaj felkerüljön a CITES listájára, vagyis tiltsák meg a nemzetközi kereskedelmét. Az utóbbiak eddig ügyesen megakadályozták ezt. Mint ahogy minden olyan intézkedést, ami elősegíteni a kékúszójú tonhal védelmét.

Sajnos nem csak a halászati ipar tartja nyomás alatt a döntéshozókat, hanem még a forgalmazó cégek is promotálják eme hal fogyasztását. A Metro kereskedelmi kft. oldalán található egy "Halpraktikák" rovat, ahol konkrét recepttel együtt csábítják az embereket az fogyasztására:

http://www.metro.hu/download/004/881/23%20Tonhal%20szez%C3%A1mmagban.pdf

"Az újévben is törekedjünk arra, hogy megfelelő minőségű, tápláló ételeket fogyasszunk, amelyekből a szervezetünk hozzájut a szükséges vitamin, ásványi anyag, fehérje, szénhidrát és zsír mennyiséghez. Ajánljuk ezt a finomságot: Tonhal - szezámmagban"

https://www.facebook.com/metro.hu/posts/267119966686526

Annak azért örülök, hogy az egyetlen komment a posztnál pont a lebeszélésére sarkall. (Na jó azóta telespammeltem én is a posztot.:))

A Metro itt sem áll meg, van még szép fincsi kardhal receptjük is:
http://www.metro.hu/download/004/863/05%20Kardhal%20-%20capresel.pdf

Pedig ehhez is csak olvasni kéne egy kicsit:
"A legsúlyosabban fogyatkozó fajok között a kardhal (Xiphias gladius), a csipkés pörölycápa (Sphyrna lewini) és a Jangcében élő folyami delfin (Lipotes vexillifer) egyaránt szerepel"
http://www.origo.hu/tudomany/20081006-uj-voros-konyv-az-emlosfajok-negyedet-fenyegeti-a-kihalas.html

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

tonhal