2012. máj 22.

Több mint 1millió font büntetés skót halászoknak

írta: Toma001
Több mint 1millió font büntetés skót halászoknak

1 millió fontra büntették meg annak a vontatóhálós halászhajónak a kapitányát, aki nem jelentette be a zsákmányát, hogy elkerülje ezzel a kvótalimit elérését. Rajta kívül három másik hajót is megbüntettek az edinburgh-i Legfelsőbb Bíróságon. James Duthie-nak, a Sunbeam kapitányának 99ezer fontot kell visszafizetnie, Stephen Bellany-nak, a Unity kapitányának 64.612 fontot, míg Oswald McRonald-nak, a Quantas kapitányának  23.669 fontot. Mind a négyen bűnösnek vallották magukat, hogy bejelentés nélkül pakoltak ki halakat Peterhead kikötőjében. A büntetés kifizetését júliusig elhalasztották.

peterhead.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cephas Ralph, a Skót Tengeri Szolgálat vezetője nyilatkozta: „A mai bírósági ítélet egy hosszú távú közös együttműködés sikere, amelyet még 6 évvel kezdeményeztünk a nagyméretű illegális tevékenységek ellen, amelyet pár feldolgozó üzem folytat. Az akció sikeressége is ösztönzött minket arra, hogy irodánk tovább vizsgálja azokat a nagy mennyiségű hering- és makrélaszállítmányokat, amelyek a skót feldolgozóüzemekbe érkeznek.”

Leslie Thomson, a skót legfőbb államügyész az alábbit mondta a bírósági meghallgatás után: „A szervezett bűnözésnek több módja is van, és ezek az egyéni szereplők egy jól szervezett bűnözésnek voltak a részesei. Számukra a haszonszerzés volt az elsődleges, elcsábította őket a hatalmas mennyiségű pénzszerzési lehetőség, és figyelmen kívül hagyták a nagymértékű túlhalászat hatását. Az üzenetünk tiszta: Nincs helye azoknak Skóciában, akik a bűnözést választják életformának.”

Gordon Gibson, a grampiai rendőrség főfelügyelője, aki a nyomozást vezette, az alábbit nyilatkozta: „A jelentős mennyiségű pénz, amit lefoglaltunk az eljárás során, jól mutatja, hogy ezek az emberek egy magasan szervezett bűnöző vállalkozás részesei.”

Július 16-án további 6 kapitány ellen fog eljárás indulni, amikor a Fresh Catch kft. ellen elindul az eljárás.

Még február 17-én 720ezer fontra büntettek meg kapitányokat, akik bevallották, hogy egy 47,5millió font bevételnyi illegális halüzletnek voltak részesei. Lord Turnbull bíró szerint ezek az emberek szégyenbe hozzák az ipart.

Szólj hozzá

skót büntetés