2012. ápr 20.

Afrika visszavág!

írta: Toma001
Afrika visszavág!

Márciusban több afrikai ország kormánya is úgy döntött, hogy csapást mérnek végre azokra az illegális halászokra, amelyek a vízterületükön halásznak. Egyre több politikus tartja fontosnak az ügyet, ugyanis a tengeri erőforrások is egyre értékesebbé válnak gazdaságilag. A kormányok már felszerelkeztek technikákkal is, hogy harcba szálljanak az illegális halászokkal.

Miután Tanzániában megbírságolták egy tajvani vontatóhálós hajó kapitányát és gépészét, most Sierra Leone tette ugyanezt egy francia hajóval. A „FV Sterenn” nevű hajó ellen eljárást indítottak, ugyanis nem jelentették be, hogy Sierra Leone vizeire léptek be, és fogásukról sem adtak hiteles adatokat. Összesen 320 tonna tonhalat foglaltak le a fedélzetén, ami körülbelül 650ezer dollár értéket jelent. A büntetés kifizetése után, mely 700ezer dollár volt, a hajót elengedték. A letartóztatást a Közös Tengerügyi Bizottság (Joint Maritime Comittee, JMC) segítette a USS Simpson hajóval. A JMC tevékenysége egy része az úgynevezett Afrikai Tengerügyi Törvények Betartására Vonatkozó Partnerségi Programnak (African Maritime Law Enforcement Partnership). 2011-ben már sikeresen elfogtak négy hajót, amely Sierra Leone vizein halászott illegálisan. Mind a négy dél-koreai zászló alatt hajózott, és összesen mintegy 350ezer dollár büntetést szabtak ki rájuk. Név szerint az alábbi hajók voltak ezek: Ocean3, Marampa 803, Yuan Yu 701, Puyu 6016.

USS_Simpson_(FFG-56).jpg

A sierra leonei halászati és tengeri erőforrás miniszter az alábbit nyilatkozta a sierra leonei hatóságok és az Egyesült Államok parti őrségének közös találkozóján:

„Mi azért a célért dolgozunk, hogy minden egyes halászhajó, amely Sierra Leone vizein halászik, az tartsa be a törvényeinket. Döntő fontosságú számunkra az értékes tengeri erőforrásaink védelme, mely a megélhetésünk, az élelmiszerbiztonságunk, és a gazdasági bevételeink egyik jelentős forrása. Hálásak vagyunk a francia kormánynak, hogy gyorsan együttműködnek velünk ebben az ügyben. Minden partner támogatását szívesen fogadjuk a térségünkben és azon túl is, hogy minél hatékonyabban felvegyük a harcot az illegális halászok ellen. Ezzel egy nyilvánvaló üzenetet küldünk az illegális halászoknak, és bízunk benne, hogy megértik, hogy mi nem toleráljuk az illegális halászatot Sierra Leone vizein.”

A „harc” azonban nem csak Sierre Leone-ben zajlik. Pár nappal az „FV Sterenn” elfogása előtt történt ugyanis, hogy a mozambiki Nacala város kikötőjében a spanyol zászló alatt hajózó „Txori Argi” elnevezésű halászhajót vizsgálták át. A hajó a spanyolországi Compania Internacional de Pesca y Derivados SA (INPESCA) vállalat tulajdona. Azzal vádolták őket, hogy nem volt a fedélzetükön a halászati engedély a mozambiki vizekre, és nem tudtak részletes információt sem adni a Mozambik Exkluzív Gazdasági Zónáján belül fogott zsákmányukról. Elsődlegesen a hajó 1,2 millió eurós büntetést kapott.

Az EU és Mozambik között létrehozott halászati partnerségi megállapodás az alábbit tartalmazza:

„Az Európai Uniós halászhajóknak legalább három órával előtte közölniük kell az illetékes mozambiki hatósággal, hogy ha belépnek vagy elhagyják Mozambik halászati területeit, továbbá be kell jelenteniük a kifogott halak pontos mennyiségét és fajait.”

sierra leone coastline.jpg

Azonban a közelmúltban nem csak ez a két eset történt. Libéria és Mozambik közösen lépett fel az „F/V Doniene” nevű spanyol hajóval szemben. 2011-ben ez a hajó a libériai vizeken halászott, pedig erre az időszakra a libériai kormány nem adott ki halászati engedélyt. Ezután a TM Foundation nyomon követte végig a nyugati-afrikai vizeken egészen az Indiai-óceánig, Mozambik partjaiig. Itt aztán a mozambiki hatóságok vetették vizsgálat alá. Miután a hajó megérkezett a nacali kikötőbe, a hatóságok bizonyítékokat találtak arra vonatkozólag, hogy engedély nélkül halásztak a libériai vizeken és szabálytalanul folytattak tevékenységet Nyugat-Afrika partjainál. Miután a libériai kormány értesült az információkról, felvették a kapcsolatot a spanyol kormánnyal. Spanyolország közölte, hogy ők is hajlandóak további vizsgálatokat végezni, hogy a nemzetközi megállapodások valóban legálisan be legyenek tartva.

Úgy tűnik tehát, hogy az afrikai országok hajlandóak egymással együttműködni azon cél érdekében, hogy felvegyék a harcot az illegális halászokkal szemben. Elég különös a helyzet. Spanyolországban egyre nagyobb probléma az Afrikából érkező illegális bevándorlók. Ha jobban belegondolunk, ehhez ők is eléggé hozzájárultak, ugyanis egyes part menti közösségekben élő afrikaiak azért kénytelenek elhagyni otthonaikat, és más megélhetés után nézni, mert az illegális halászok és a partnerségi programban részt vevő úgymond legális halászok veszik el a megélhetésüket.

Az előző cikkemben említettem azt, hogy a spanyol halászati miniszter aggódik amiatt, hogy Barbate városban 250 halász vesztette el a munkáját a meg nem hosszabbított marokkói partnerségi megállapodás miatt. Ha jobban belegondolunk, lehet, hogy még több ember veszíti el a munkáját, ha folytatják a kizsákmányoló tevékenységüket Nyugat-Afrika partjainál, ugyanis majd a forrásoktól így elesett helyi halászok kénytelenek lesznek illegálisan Spanyolországba vándorolni, ahol majd olcsóbb munkaerő gyanánt esetleg a spanyol lakosoktól (akár halászoktól) veszik majd a megélhetési lehetőségeket. Mondhatni jogosan.

Szólj hozzá

afrika spanyol