2012. már 22.

Segítsetek! Vegyék le a cápauszony leves receptjét a Tutireceptek.hu-ról!

írta: Toma001
Segítsetek! Vegyék le a cápauszony leves receptjét a Tutireceptek.hu-ról!

Hiába a cápa az óceánok csúcsragadozója, egy ellensége mindenképp akad: az ember. A Spielberg-féle 4 részes mozifilm sorozat után hihetetlen népszerűvé kezdtek válni a cápavadászatok. A cápákat azonban egy keleti kulináris élvezet hajhászása is tizedeli: ez pedig a cápauszony leves. Egyes becslések szerint évente 80 millió cápát ölnek le az uszonyáért, hogy aztán az előkelő ázsiai éttermek tányérát gazdagítsa. A dologban az az érdekes, hogy a cápauszonynak valójában nincs is íze, erősen fűszerezik és csirke vagy disznóhússal gazdagítják, hogy ehető legyen.

Sajnálattal szembesültem azzal, hogy egy ismert magyar receptoldalon is megtalálható ez a fogás. Írtam aztán egy levelet az oldalnak, arra kérve őket, hogy vegyék le ezt a receptet az oldalukról, ne reklámozzunk olyan fogást, amely ilyen pusztítás árán kerül az asztalra. Az alábbi levelet fogalmaztam meg nekik:

"Kedves Tutireceptek.hu!
Eisenbeck Tamás vagyok, jelenleg agrármérnök hallgató. Böngészés közben találtam rá az oldalukon található egyik receptre, ez pedig a cápuszony leves:
http://www.tutireceptek.hu/capauszony-leves

Tudom, hogy a receptet úgy küldték be, ezért nem biztos, hogy önök tisztában vannak ezzel a levessel. Évente nagyjából 80 millió cápát ölnek le, csak azért, hogy az uszonyát a világ minden táján forgalmazzák leves gyanánt. Azért csak az uszonyát használják fel, mert a cápahús karbamidot tartalmaz, ami az állat elpusztulása után ammóniává bomlik, és emiatt ehetetlenné válik. Egyedül az uszonya nem tartalmazza ezt az anyagot. A cápa kifogása után levágják az uszonyait, és a cápát élve visszadobják a tengerbe! Sajnos sokáig nem tud így élni, vagy éhen hal, mert nem tud vadászni, vagy más ragadozó áldozatául esik. Egyes cápafajok már a kihalás szélére kerültek az uszonyokért történő vadászat miatt.
Ez valahogy így néz ki a gyakorlatban:
https://www.youtube.com/watch?v=U0qkr2cIe5c
Különben a cápauszonynak szinte semmilyen íze nincs, ezért fűszerezik gazdagon és raknak bele még csirke- vagy disznóhúst is. Ez csak egyfajta kuriózumnak számít, főleg az ázsiai ünnepségeken.
Már szerencsére több nagyobb étteremlánc is levette a menüjéről a cápauszony levest, sőt Chile be is tiltotta a forgalmazását. (http://halaszat.blog.hu/2011/08/19/chile_betiltja_a_capauszony_forgalmazast)

Arra kérném önöket, hogy vegyék le az oldalukról ezt a receptet, ne adjunk az embereknek tippeket olyan ételek elkészítésére, amely ilyen kegyetlen módszereket támogat!

Együttműködésüket előre is köszönöm!
üdvözlettel: Eisenbeck Tamás"

Sajnos a recept még mindig megtalálható az oldalukon, és az e-mailre sem kaptam választ. Most arra kérnélek titeket, hogy írjatok a Tutireceptek.hu-nak, hogy vegyék le a receptet az oldalukról! Talán több ember kérése után felelősen döntenek!!

A címük: info@tutireceptek.hu

Ha a Google-ba beírod, hogy cápauszony leves, egyből ez az első találat sajnos. Segítsetek, hogy ez ne így legyen!!

Szólj hozzá

cápauszony