2011. okt 02.

Filmajánló: The Cove

írta: Toma001
Filmajánló: The Cove

Ha készítenénk egy közvélemény kutatást arról, hogy kinek melyik a kedvenc állata, az első 5-ben a delfin biztosan benne lenne. Magas értelmi és érzelmi intelligenciával rendelkező lények, amik szeretnek együtt úszni a fürdőzőkkel, labdázni, és kommunikálni az emberekkel.

Biztosan sokan emlékeznek még Flipperre, a 60as évek sorozatának sztárjára. A sorozat népszerűségének volt köszönhető, hogy az emberek jobban megismerték ezt a kedves kis állatot. Ric O'Barry volt talán az első ember a világon, aki a delfinekkel kezdett foglalkozni. Ő volt Flipper "idomárja", a TV képernyőjén keresztül megmutatta az embereknek, hogy milyen ügyesek és intelligensek eme lények.

A sorozatot követően világszerte kezdtek megnyílni a delfináriumok, hogy az érdeklődők személyesen is megtapasztalják a delfinek különleges képességeit. Őrült ütemben szaporodtak az aquaworld-ök, a delfinshow-k, és egyéb látványos bemutatóhelyek. A delfinekre nem vonatkozik a bálnavadászati tilalom, így beszerzésük nem okoz különös problémát. A legtöbb delfin Japánból kerül a világ különböző pontjaira, azon belül pedig Taiji, egy kis japán halászfalu az egyik legnépszerűbb begyűjtőközpont. A világ minden tájáról érkeznek ide delfinidomárok, hogy kiválasszák a számukra legmegfelelőbb példányt.

Ric O'Barry világ életében a delfinekkel foglalkozott. Kezdetben örömmel töltötte el, hogy az emberek végre megismerik eme kedves vízilényeket, segítette a delfináriumok munkáját is. Az évek során azonban szembesült azzal, hogy mi is történik valójában a delfinekkel a begyűjtés során, és Taijiben mily módon fogják be, és mészárolják le őket. Ezután Ric felkerekedett, nekiállt felkutatni a tényeket, és felvette a harcot a mészárlások ellen.

 

A The Cove című dokumentumfilm 2009-ben került bemutatásra. A film során megismerhetjük Ric és segítői munkáját, és szembesülhetünk azzal, hogy milyen őrült mészárlás folyik ebben a kis halászfaluban. Nem egy szívderítő alkotás, de jó ha mindenki szembesül azzal, hogy mily módon kerülnek a mutatványok helyszínére eme kedves lények.

www.imdb.com/title/tt1313104/

Szólj hozzá

film delfin