2012. máj 30.

Céziummal töltött tonhal Fukushima módra

írta: Toma001
Céziummal töltött tonhal Fukushima módra

Radioaktív szennyezéseket találtak a Kalifornia partjainál fogott kékúszójú tonhalakban, amelyek még a tavalyi fukushimai atomkatasztrófából származnak. A halak a szennyeződést még a japán vizeknél vették fel, mielőtt az óceán másik pontjára úsztak volna. Ez az eset is jól mutatja, hogy a vándorló fajok hogyan képesek elvinni a szennyeződéseket a világ távoli részeire is akár.

Még 2011 augusztusában 15 csendes-óceáni kékúszójú tonhalból vettek szövetmintát, amelyeket San Diego partjainál fogtak pár hónappal az atomkatasztrófa után.  A tonhalak a szaporodási idejüket töltik a japán vizeknél, és egy-két év után elindulnak a Csendes-óceán keleti része felé táplálkozni. Mindegyik halban megemelkedett szintű cézium-134 és cézium-137 izotópot mértek. A cézium-137 izotóp az atomrobbantási kísérletek eredményeként van jelen a tengerekben, míg a cézium-134 izotópnak csak két év a felezési ideje, ezért a szennyezés valószínűleg Fukushimából származik. A cézium-koncentráció nagyjából a 10-szerese volt ahhoz képest, mint amiket a katasztrófa előtt mértek a tonhalakban.

radiation_tuna_464-01.gif

 

Kontrolcsoportként vizsgálat alá vették a sárgaúszójú tonhalakat is, amely nem vándorolnak el a Csendes-óceán keleti térségéből. Ezekben a halakban nem volt mérhető változás a fukushima előtt mért értékekhez képest.

Világszerte több ezer tonna kékúszójú tonhal kerül terítékre. A vizsgálócsoport szerint bátran fogyaszthatóak a Kalifornia partjainál fogott példányok, nincsenek rossz hatással az egészségre. A mért értékek az engedélyezett határértéken belül vannak, és alacsonyabb szinten van jelen, mint más, a természetben előforduló radioaktív anyag esetén, mint a kálium-140.

A tudósok azt is megpróbálták felbecsülni, hogy mekkora volt a tonhalak radioaktivitása mikor még a japán vizekben voltak. Az adatok alapján 50%-al lehetett több, ami még mindig az egészségügyi határértéken belül van.

Az elkövetkezendő hónapokban újabb tonhalakat fognak ki vizsgálat céljából. Ezek a halak több időt töltöttek a japán vizeken, és valószínű a szennyeződésük is másfajta. A kutatócsoport más fajokat is szeretne vizsgálat alá helyezni, amelyek a japán vizekről érkeznek.

A fukushimai szennyeződés egy jó eszköz arra, hogy nyomon kövessük egyes állatok eredetét és vándorlását. A cézium izotópok felezési ideje és aránya akár egy óra, úgy működik. A jövőben cápákat, teknősöket, bálnákat és vízimadarakat is vizsgálat alá helyeznek.

forrás: BBC

Szólj hozzá

radioaktív tonhal