2013. okt 29.

Nem támogatják többé az új hajók építését!

írta: Toma001
Nem támogatják többé az új hajók építését!

Október 23-án szavazott az Európai Parlament az Európai Tengerügyi és Halászati Alapról.

0097053.jpg

Szerencsére elutasították azt a javaslatot, hogy lehetséges legyen támogatást felvenni új hajó építésére, azonban elfogadtak olyan lehetőségeket, mely így is hozzá tud járulni az európai halászati kapacitás növekedéséhez. Ilyen például az, hogy támogatást lehet felvenni a régi hajómotorok újakra cserélésére, fiatal halászok pályakezdésére, a halak tárolására, vagy arra az esetre, ha például az alacsony halállományok miatt a halászat ideiglenes beszüntetését rendelik el.

Több pénz jut végül adatgyűjtésre és ellenőrzésre is, az eredeti bizottsági javaslathoz képest majdnem a duplája jut adatgyűjtésre: a teljes pénzügyi keret 6,49%-a helyett a 12,97%-a, ellenőrzésre és végrehajtásra pedig a tervezett 8,64% helyett 12,5%. A szocialisták és a zöldek javaslatára bekerült továbbá az is, hogy anyagilag is támogassák a kisléptékű halászati ágazat fiatal halászainak oktatását és képzését. Szerencsére elutasításra került az a javaslat, mely kiszélesítette volna a „kisléptékű halászat” fogalmát, hogy lehetővé tegyék ezzel többek támogatását. (Jelenleg a 12 méternél rövidebb, vontatóháló nélküli hajók számítanak kisléptékűnek.)

Az új halászati alap még 2016-ig lehetővé teszi a halászhajók leselejtezési támogatását, azonban nem kaphat támogatást az a hajó, melyet illegális tevékenységen kapnak rajta.

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap ezzel még nem került elfogadásra, arról még az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az Európai Tanács halászati minisztereinek közös, ún. trialógus ülése fog dönteni.

Szólj hozzá

eu