2012. dec 19.

A Bizottság interjúja Pierre-Yves Cousteau-val, Damanaki új tanácsadójával

írta: Toma001
A Bizottság interjúja Pierre-Yves Cousteau-val, Damanaki új tanácsadójával

Maria Damanaki, az Európai Unió halászati és tengerügyi biztosa a mai napon nevezte ki tanácsadójának Pierre-Yves Cousteau-t, a híres Jacues Cousteau fiát. Pierre-Yves a Cousteau Divers elnevezésű szervezet elnöke, mely szervezet fő célja a tengeri környezet megőrzése. A Bizottság vele készített interjút:

- Pierre-Yves, tanácsadói kinevezésed után gondolom feltűnt, hogy Maria Damanaki egyik legfőbb célja a fenntarthatóság. Milyen fajta fenntarthatósági tanácsokkal fogsz szolgálni számára a jövőben?

- Büszkeség számomra, hogy Maria Damanaki biztos asszony tanácsadója lehetek. Számomra az egyik legfontosabb terület a védett tengeri területek kialakítása, mely a leghatékonyabb megoldás a halászat globális összeomlásának kivédésére, továbbá jelentős turisztikai haszonnal és munkahelyteremtéssel is jár. Szintén fontos a neptunfű (Posidonia oceanica) megvédése és állományának növelése, melyet még csak most kezdünk igazán megismerni, de a világ egyik leghatékonyabb szén-dioxid megkötőjeként szolgál, ívóhelyet biztosít a halak számára, oxigénellátó, természetes hullámtörő és víztisztító. Legvégül nagyon fontosnak tartom a részvételt és a közösségi projekteket, bevonva ezzel a laikusokat is a tengeri élet tanulmányozásába és védelmébe, aktív részvételen és a mindennapi fogyasztási döntéseken keresztül.

- Pierre-Yves, a Cousteau Diversben és a Természetvédelmi Világuniónál (IUCN) töltött munkáid során beutaztad az egész világot. Összehasonlításképpen, milyen állapotban vannak az európai tengerek, főként a Földközi-tenger? Mit tanulhatnánk a külföldiektől és mire lehetünk büszkék?

- A Földközi-tenger a világ egyik legszennyezettebb, legjobban túlhalászott, és legjobban károsodott tengere. Mivel ez egy szinte zárt tenger, és több tucat ország folyója, turizmusa, halászata, ipara, mezőgazdasága van hatással rá, ezért egyfajta modellként szolgál a világ tengereinek állapota kapcsán. Megoldást kell találnunk a Földközi-tenger megóvására, mely az emberiség bölcsője és évezredek óta szolgál minket. Ha összehasonlítjuk mondjuk az Egyesült Államok part menti vizeivel, akkor büszkék lehetünk arra, hogy a búváros halfogás be van tiltva. Nagyon sok olyan endemikus fajra büszkék lehetünk, mint például a mediterrán neptunfű. Büszkék lehetünk a védett tengeri területeinkre is. Ha azonban megnézzük a Föld utolsó valódi tengeri rezervátumait, ahol az erőforrások soha nem voltak túlzottan kizsákmányolva, és felismerve, hogy a tengeri védett területek a tengerek mentőmellényei, akkor rájövünk, hogy a Földközi-tengernél valami hiányzik: egy széleskörű, lendületes, nemzetközi tengervédelmi projekt.

pierre yves cousteau.jpg

- Az egyesületednél részvételi módon zajlik a kutatás. Hogy működik ez a gyakorlatban, mi a cél ezzel, és milyen előnyökkel jár?

- A részvételi kutatás során olyan emberek számolnak be a megfigyeléseikről, akik hobbi módon foglalkoznak a tengerrel. A Cousteau Divers álma az, hogy elegendő információt gyűjtsön össze az óceánok állapotáról, mely képes egy naprakész, valóság közeli képet adni róluk, és képesek legyünk reagálni a környezeti változásokra azáltal, hogy feltárjuk az okokat, és megoldásokat javasolunk a megfigyelt problémára. Mintha mi lennénk az óceánok immunrendszere. Alapvetően a részvételi kutatás akkora mennyiségű adatot képes összegyűjteni, melyről a legtöbb tudományos kutatás csak álmodik, hogy egyszer lesz annyi költségvetésük, hogy ennyit össze tudjanak gyűjteni. Az adatok minősége az egyik árnyoldala a rendszernek, melyben úgy kéne javítanunk a mennyiség/minőség arányán, hogy a résztvevők továbbra is lelkesek maradjanak, de használható minőségű adatok kerüljenek az asztalra.

- Nyilvánvalóan rengeteg dolog közrejátszik a tengeri élővilág károsodásához. A tanácsadói munkád alatt mit fogsz javasolni a fogyasztóknak és az állampolgároknak, hogy változás következzen be?

- Én nem hiszek abban, hogy a fogyasztókra kéne mutogatni, és őket kellene okolni. Úgy gondolom, hogy a vállalatoknak és a kormányoknak kell erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy minőségi (egészségügyi értelemben) és fenntartható forrásból származó termékek kerüljenek a piacra. De a fogyasztóknak talán nagyobb erejük van a szupermarketben, mint a szavazófülkében. A nem fenntartható forrásból származó termékek bojkottjával igazi hatást érhetünk el a vállalatoknál. Afelől azonban már vannak kétségeim, hogy a fogyasztók lehetnének a vállalatok „gardedámjai”, mivel korlátozott mennyiségű információ áll számunkra rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy mely termék fenntartható, és melyik nem.

- A biztos asszony nemrég állt elő a félidős jelentéssel. Gondolod, hogy Európa lehet a vezető a fenntartható tengeri környezetek kialakításában?

- A biztos asszony elkötelezett híve a fenntarthatóságnak, és lelkesen dolgozik azon, hogy visszafordítsa azt az irányt, mely a szakadék mélyére taszítja a világ halászatát. Fenntartható tengeri területek kialakítása szükséges ehhez. Továbbá növelni kell az európai lakosok tudatosságát, és minél több információval ellátni őket, mivel a végső változás mind alulról, mind felülről fog érkezni. Miért van a mai napig olyan kevés információ arról, hogy mi származik fenntartható forrásból és mi nem? Tudnunk kell az igazságot ahhoz, hogy helyes döntéseket tudjunk meghozni. Sok erőfeszítésre, és minden ember részvételére van szükség ahhoz, hogy egy fenntartható világot hagyjunk a jövő generációnak. Minden embernek ki kell fejlesztenie az ún. „gazdasági felfogást”, mely azáltal jön létre, ha a rövidtávú gondolkodásunkat átkapcsoljuk középtávúra vagy hosszútávúra.

- Egy egyszerű kérdés a végére. Pierre-Yves, melyik a kedvenc halad és miért?

- Sosem rajongtam a tengeri termékek ízeiért, tehát így nem nagy érdem tőlem, hogy nem eszem veszélyeztetett halfajt.   

forrás: Európai Bizottság

Szólj hozzá

bizottság cousteau damanaki