2012. jan 01.

Izland betiltja az óriás laposhal fogását

írta: Toma001
Izland betiltja az óriás laposhal fogását

Izland úgy döntött, hogy gyakorlatilag teljesen betiltja az óriás laposhal (Hippoglossus hippoglossus) halászatát, ugyanis félnek attól, hogy állományuk kritikus helyzetbe kerül.

A rendelkezés az év első napján lépett hatályba, sok ember megdöbbenésére. Ugyanis a kvótákat általában nyáron határozzák meg, és szeptemberben lépnek életbe a szabályozások.

Halibut_Jigs.jpg

Körülbelül 8 hónappal ezelőtt Jon Bjarnason, az izlandi halászati miniszter kijelentette, hogy január elsejétől valószínű betiltják az óriás laposhal kedvtelésből való horgászatát. Sokan nem értettek egyet a döntéssel, ugyanis Izland rengeteg turistát vonz az országba főleg Németországból és Közép-Európából, akik csak azért jönnek ide, hogy óriás laposhalat fogjanak.

Az ünnepek alatt aztán valószínűleg a halászati kutatók javaslatára a rendelkezést kibővítették a nem kívánt halászati mellékfogásra is, vagyis minden kifogott példányt élve vissza kell dobni a tengerbe.

Az Izlandi Tengerkutatási Intézet megállapította, hogy az óriás laposhal állománya jelentősen csökkent az utóbbi időben. Eddig a kifogható mennyiség 8000 tonna körül szokott lenni évente,  idén ez már csak 500 tonnára esett vissza. Mostantól azonban a kvóta szinte nulla, és egészen addig az is marad, amíg az állományuk helyre nem áll, amely több évbe is beletelhet. Már csak annyi kerül kifogásra belőle, amennyit nem kívánt mellékfogásként zsákmányolnak, amiket nem tudják élve visszajuttatni a tengerbe.

Szólj hozzá

izland laposhal