2011. aug 09.

Prológus

írta: Toma001
Prológus

Magyarországon nem feltétlen tartozik a mainstream témák közé a halászat kérdése. Már csak a történelem jegyzi a dunai vizafogókat, amelynek nevét még egy budapesti városrész is őrzi. A híres balatoni halászat is lassan a múlt homályába kerül, az invazív busán kívül már nem is nagyon kerül más a halászok hálójába. Nem versenyezünk a nagy spanyol vagy olasz halászflottákkal, de kívülállói sem vagyunk az eseményeknek. Az Európai Unióban egy komplex szabályozási rendszer, a Közös Halászati Politika szabályozza a halászat minden egyes aspektusát, a halfogástól kezdve egészen az asztalra jutásig. Ha a halfogásban nem is vállalunk oroszlánrészt, azért a fogyasztási oldalon mindenképp szerepet vállalunk. Emiatt tartom fontosnak, hogy hozzánk is eljussanak azok az információk, amelyekre szükségünk van ahhoz, hogy felelősen "szavazzunk" a szupermarketek hűtőpultjainál. Ki van azzal tisztában, hogy melyik halfajtát halásszák túl? Hogy honnan származik, és milyen körülmények között állítják elő a halrúd tartalmát?

Blogomban a Közös Halászati Politika fejleményeiről, a halállományok helyzetéről, a halászat környezeti és társadalmi hatásairól szeretnék nektek több remélem számotokra is érdekes írással szolgálni.

Toma

 

 

Szólj hozzá