2012. nov 15.

Irgum-burgum nyolc országnak

írta: Toma001
Irgum-burgum nyolc országnak

Nyolc országot figyelmeztetett az Európai Bizottság története során először, hogy nem működnek közre kellő mértékkel a jogellenes, szabályozatlan, nem bejelentett halászati tevékenységek területén. A Bizottság szerint Belize, Kambodzsa, Fidzsi-szigetek, Guinea, Panama, Srí Lanka, Togo és Vanuatu nem tették meg az elegendő lépéseket az illegális halászat elleni küzdelemben. A döntés az Európai Unió illegális halászat elleni szabályozásán alapul, mely 2010-ben lépett hatályba.

width_650.height_300.mode_FillAreaWithCrop.pos_Default.color_White.jpg

A Bizottság szerint ezen nyolc ország több tekintetben nem hajtotta végre az olyan nemzetközi törvényekben foglalt kötelességeit, mint amilyenek az ENSZ tengervédelmi egyezményében vagy a halállomány-egyezményében szerepelnek. Ezek közé tartoznak különböző felségjelzések használata, kikötői és piaci szabályozások. Ezen országoknak módosítaniuk kell a jogi kereteit az illegális halászat elleni küzdelem érdekében, például fokozottabb ellenőrzések bevezetése.

A nyolc ország elegendő mennyiségű időt kapott rá, hogy megfelelő intézkedéseket vezessen be. A Bizottság segítségképpen minden egyes országnak javasolt különböző cselekvési terveket. Ha ezek azonban nem teljesülnek, akkor az EU további lépéseket kezdeményezhet, dönthet akár kereskedelmi szankciókról, megtilthatja ezen országokból származó halászati termékek importját is.

Szólj hozzá

eu bizottság illegális