2015. feb 18.

Talált, süllyedt!

írta: Toma001
Talált, süllyedt!

Habár az EU már 2010-ben törvénybe foglalta az illegális halászat elleni törvényi és kereskedelmi fellépést, eddig túl sok változást nem ért el. Mindeközben a világ másik tájékán a papírgyártás és kereskedelmi szankciók helyett a tettek mezejére léptek.

sinking_boat.jpg

Joko „Jokowi” Widodo csupán tavaly októberben került hatalomra Indonéziában, de nem sokat váratott magára, hogy választási ígéretét betartassa. Jokowinak mondhatni elege lett a környezetet és a helyi gazdaságot megkárosító külföldi illegális halászokból, ezért radikális politikát hirdetett: elsüllyeszti az ún. betolakodókat.  Becslések szerint tavaly körülbelül mintegy 5000 halászhajó tevékenykedett feketén Indonézia vizein, ezzel mintegy 20 milliárd dolláros kárt okozva a szigetvilágnak.                 

Tavaly év végén azonban Jokowi akcióba lépett, és elsüllyesztetett malajziai, vietnami, thaiföldi és fülöp-szigeteki hajókat, továbbá több tucatot lefoglaltatott. Mindenekfelett azt is javasolta, hogy nagyobb nemzetek felé is lépni igyekszik, beleértve Kínát is. Jokowi hozzátette, hogy éveken keresztül tárgyaltak az alábbi országokkal, és szinte semmilyen eredményt nem hozott. Az indonéz kormány szerint a cselekedetük törvényes mint a helyi törvények, mint pedig az ENSZ tengerjogi egyezménye alapján is. A 2009-ben módosított indonéz halászati törvény kimondja, hogy „halászati ellenőrző hatóságok speciális akciókat hajthatnak végre, úgymint felgyújtása vagy elsüllyesztése a külföldi illegális halászhajóknak, ha erre elegendő bizonyíték áll rendelkezésre.” Hasonló törvény amúgy Ausztráliában is hatályban van. Természetesen a hajó teljes legénységét előtte evakuálják a hajóról, az emberi egészségben okozandó kár egyáltalán nem része a közbeavatkozásnak.

A kormány továbbá azzal is érvel, hogy egyszerűen nincs elegendő hajójuk a vizeik ellenőrzésre, ezért is szükséges ilyen radikális lépéseket eszközölni. Indonézia az ezernyi szigetének köszönhetően hatalmas méretű kizárólagos tengeri gazdasági övezettel rendelkezik.     

Legutóbb, idén februárban egy 55 tonnás vietnami halászhajó esett az elsüllyesztő politikának az áldozatává. Az indonéz hatóságok azon kapták a hajót, hogy eresztőhálókat helyez ki a Raja Ampat védett tengeri területen. Később a fedélzeten több mint két tonna szárított cápauszonyt találtak. Raja Ampat szigetei körül a két éve törvény szerint tilos a cápák és a ráják zsákmányolása, ami egy hatalmas előrelépés, mivel Indonézia a világ legnagyobb cápauszony ellátója.

Még túl korai az elsüllyesztési politika eredményességét vizsgálni, egyesek azonban már tartanak attól, hogy más országok is hasonló politikát foganatosítanak, amely széles körű külpolitikai konfliktust eredményezne. Szerintem ettől a veszélytől nem kell tartani, most őszintén szólva, melyik kormány vezetői állnának ki a saját bűnözőik mellett, pártfogolva az illegális tevékenységüket?

Szólj hozzá

indonézia iuu