2014. sze 21.

A nagy repülőhal vita

írta: Toma001
A nagy repülőhal vita

A repülőhal vita két karibi ország, Barbados és Trinidad és Tobago között zajlott a kétezres években. A vita abból kerekedett ki, hogy a repülőhalak megváltoztatták vándorlási útvonalaikat, és Barbados vizeiről Trinidad és Tobago fele vették az irányt. Barbados gazdasági és kulturális életében jelentős szerepet tölt be ez a hal, ezért alakult úgy, hogy a vitába végül a nemzetközi bíróságot is be kellett vonni.

RS-Flying-Fish.png

A repülőhal kifejezés nem csak egy halfajt takar, körülbelül 60 faj tartozik a repülőhalfélék közé, melyek az egyenlítő körül a trópusi és szubtrópusi vizeken mindenütt megtalálhatóak. Mindegyikük ezüstszínűen csillog és leginkább a heringhez hasonlítanak azzal az eltéréssel, hogy óriási méretű mellúszójuk szárnyként is képes funkcionálni. A repülőhal repülés előtt (gyakorlatilag inkább siklás) a vízfelszín alatt felgyorsít, kiugrik és mellúszói segítségével siklik a levegőben. Akár 30 másodpercig is képes a levegőben maradni, eléri az 5-6 méteres magasságot is, és akár 50 métert is megtesz, mielőtt visszaérkezik a vízbe. Ez a képessége a ragadozók elleni menekülés miatt alakult ki.

A barbadosiak évszázadok óta halásszák a repülőhalat, kereskedelmi szempontból jelentős szerepet tölt be, továbbá a szigetország történelmének, kultúrájának és mindennapjainak is fontos része. Barbadost gyakran csak a „Repülőhalak földjének” hívják, a nemzeti ételük is ez a hal, és az egydolláros érmükön is megtalálható. Több sportcsapat is viseli a nevét.

A bajok akkor kezdődtek, mikor a repülőhalak megváltoztatták vándorlási útvonalaikat valószínűleg a klímaváltozás miatt, egyre alacsonyabb példányszámban voltak jelen a barbadosi vizeken, míg nagy részük Trinidad és Tobago partjai felé vette az irányt. A barbadosi halászoknak nem volt más választásuk, mint a halak után menni Trinidad és Tobago felségvizeire, mely végül kirobbantotta a vitát.

A barbadosi halászok azzal érveltek, hogy a repülőhal nagyon jelentős szerepet tölt be az ország gazdasági és kulturális életében, ezért nekik joguk van halászni, akárhol is vannak, míg Trinidad és Tobago szerint tiszteletben kell tartaniuk a halászati korlátokat, és a barbadosi halászoknak nincs joguk a felségvizeiken halászni. Gerald Thompson a Trinidad és Tobagoi Külügyminisztérium munkatársa nyilatkozta: „A barbadosi vizek repülőhal állománya drasztikusan lecsökkent, és mi nem akartuk, hogy a barabosi halászflotta számos hajója, mely a legnagyobb flotta a térségben, kimerítse a mi vizeinket.”

5756557_orig.jpg

A barbadosi halászok azzal vágtak vissza, hogy Trinidad és Tobago számára sem gazdasági, sem kulturális szempontból nem fontos a repülőhal, az általuk fogott mennyiségek is leggyakrabban Barbadoson kerülnek értékesítésre. Továbbá hozzátették, hogy Trinidad és Tobago gazdag országnak számít, a karibi térség vezető olaj- és gázkitermelője, ezért gazdaságilag nem szorulnak rá ezen faj fogására. A feszültségek csak tovább növekedtek, mikor a trinidad és tobagoi partiőrség letartóztatott két barbadosi halászhajót, akik Tobago vizeire érkeztek repülőhalat halászni. A vita ezután hágott a tetőfokára, a barbadosi halászok feldühödtek, hogy már közvetlen beavatkozással akarják őket a halászatban megakadályozni.

Mindkét nemzet egyetértett abban, hogy ha ez a vita tovább súlyosbodik, az egyik ország turizmusának sem tesz jót. Ezért döntöttek úgy, hogy diplomáciai útra viszik az egész ügyet, és a hágai bíróság elé tárták a viták. Az ügy átvizsgálása után a bíróság kompromisszumos döntést hozott. Az egyik rendelkezés arról szólt, hogy pontosan meghatározzák a két ország kizárólagos gazdasági övezetét (EEZ). Továbbá a barbadosi halászok egy korlátozott mennyiségű hozzáférést kapnak a trinidad és tobagoi vizek repülőhal halászatára. Végül mind a két fél győzelemnek értékelte a döntést, békés módon oldódott meg a helyzet.

Szerencsére ez a vita nem vált olyan súlyossá, mint a britek és Izland között zajló tőkehal háború, vagy a Kanada és Spanyolország közötti rombuszhal háború, azonban érezhető, hogy milyen feszültségek alakulhatnak ki két nemzet között a halászati jogok kapcsán. Ha egy faj gazdaságilag és kulturálisan is fontos szerepet tölt be egy ország életében, akkor a halászati jogok megvédése egészen messze elmehet. Ez a vita azt is megmutatja, hogy mennyire bonyolult az olyan fajok halászati szabályozása, melyek vándorolnak egyik helyről a másikra. Ahogy az éghajlat egyre jobban változik, a hőmérséklet emelkedik, úgy válnak majd egyre gyakoribbá az ilyen, és ehhez hasonló esetek. 

forrás: http://britishseafishing.co.uk/the-flying-fish-dispute/

Szólj hozzá

repülőhal