2014. sze 16.

A Sea Shepherd az illegális halászat ellen is fellép idén a Déli-óceánon

írta: Toma001
A Sea Shepherd az illegális halászat ellen is fellép idén a Déli-óceánon

A Sea Shepherd az idei évben a Déli-óceánon nem csak a tudományos célnak álcázott értelmetlen japán bálnavadászat ellen száll vizekre, hanem a térségben zajló patagóniai- és antarktiszi fogashal illegális halászata ellen is. Paul Watson írása Kristóf Veronika fordításában.

sea shepherd_1.jpg 

A Sea Shepherd a 2013/14-es bálnavédelmi kampánya során megvédte 784 védett és veszélyeztetett bálna életét, majd 2014. 03. 31-én a Hágai Nemzetközi Bíróság meghozta jogerős, megfellebbezhetetlen ítéletét, miszerint az Antarktisz térségében elkövetett japán bálnamészárlási program illegális.
Nemsokkal később a japán kormány bejelentette, a Hágai Nemzetközi Bíróság ítéletének ellenére, a japán bálnavadász-flotta a 2014/15-ös ausztrál nyár időszakában visszatér a Déli-óceánra, "nemhalálos" felmérést folytatni a bálnapopuláción, amit a 2015/16-os szezonban már ismét halálos "bálnakutatási" programjuk fog követni.
A Sea Shepherd felkészíti a flottáját, hogy ismét konfrontálódjon a japán bálnaorvvadász-flottával, amennyiben azok úgy döntenek, hogy már a 2014/15-ös szezonban folytatják a mészárlást.
Ha azonban a bálnaorvvadászok betartják ígéretüket és nem gyilkolnak bálnákat, akkor a Sea Shepherd él a lehetőséggel, és a Déli-óceánon zajló illegális (patagóniai-, és antarktiszi fogashal) orvhalászat ellen fog beavatkozni.
A Jéghal Hadművelet a maga nemében egyedülálló kampány lesz, innovatív közvetlen cselekvési taktikákkal, hogy kitöltsék a bűnüldözési űrt az illegális sügérhalászat működtetői felett. A Bob Barker és a Sam Simon Hobart-ból (Tasmánia, Ausztrália) illetve Wellington-ból (Új-Zéland) fog elindulni, hogy véget vessenek az illegális sügérhalászatnak az Antarktisz térségében. Az illegális halászati műveleteket dokumentáljuk, jelentjük és beavatkozunk ellene. A törvénytelen halászati eszközöket elkobozzuk és ártalmatlanítjuk.
A Jéghal Hadművelet során a Sea Shepherd az Antarktisz térségében fog járőrözni, állampolgári kötelességnek eleget téve letartóztatja az illegális sügérhalászat szereplőit, akik a törvényeket megkerülve, a mai napig kihasználják ezt a sérülékeny halpopulációt, közölte Peter Hammarsted Kapitány, a Sea Shepherd Global hajóműveleti igazgatója.
Korábbi Déli-óceáni kampányaink során is találkoztunk illegális halászhálókkal, így szerepelt terveink között, hogy fellépjünk az illegális halászhajók ellen. Az illegális és nem kellően szabályozott patagóniai- és antarktiszi fogashal halászatnak véget kell vetni, és a Sea Shepherd rendelkezik a kellő elkötelezettséggel és forrásokkal, hogy megtegye ezt. - mondta Alex Cornelissen Kapitány, a Sea Shepherd Global igazgatója.
Függetlenül attól, hogy bálnaorvvadászok vagy fogashal-orvhalászok, a Sea Shepherd eltökélt szándéka, hogy a figyelem középpontjában tartsa az Déli-óceán védelmét. Kevés hely maradt a világban, a természet ilyen sokszínűségével, amit meg kell óvnunk. - mondta Jeff Hansen, a Sea Shepherd Ausztrália igazgatója.

Szólj hozzá

antarktisz sea shepherd