2013. aug 27.

Holnaptól nem jön több hering és makréla az EU-ba a Feröer-szigetekről a fenntarthatatlan halászata miatt

írta: Toma001
Holnaptól nem jön több hering és makréla az EU-ba a Feröer-szigetekről a fenntarthatatlan halászata miatt

Megszületett a döntés, amire a brit halászok már nagyon régóta vártak: az Európai Unió kereskedelmi szankciókat szabott ki a Feröer-szigetekkel szemben, amiért fenntarthatatlan módon halászták a makréla és heringállományaikat. Augusztus 28-ától az EU megszünteti a Feröer-szigetektől érkező hering- és makrélaimportot, és minden olyan hajótól szintén megvonja a vásárlást, mely részt vett ezen állományok halászatában.  

Herring1.jpg

Korábban már többször írtam róla, hogy az Európai Unió, a Feröer-szigetek és Izland között egyfajta jogi háború alakult ki a heringek és makrélák halászata kapcsán, ugyanis a klímaváltozás miatt az állományok a szigetországok partjaihoz vándoroltak, ezért ők öncélúan megemelték (egyes esetekben megháromszorozták) a kvótáikat az EU halászhajói kárára.

A döntéssel egy időben az EU figyelmeztette Izlandot is, hogy hasonló szankciókkal nézhetnek szembe, ha nem változtatnak a halászati tevékenységükön. A brit halászok azt nyilatkozták, hogy remélik ez már észhez téríti őket, és csökkentik a kifogható mennyiségeiket. Ian Gatt, a Skót Halászati Egyesület tagja szerint ha nem hajlandó változtatni a feröer-szigeteki kormány, akkor az importtilalmat a hallisztre és a halolajra is kellene terjeszteni.

Maria Damanaki, az EU halászati biztosa hozzátette, hogy a tilalom bevezetése már a végső eszköz volt. „A Feröer-szigeteknek be kellett volna fejezniük a fenntarthatatlan halászatot, de ezt nem tették meg.”

A Feröer-szigetek exportjának mintegy 95%-át teszi ki a hal, hering és makrélafogásának körülbelül a fele érkezik az EU-ba. Habár úgy tűnik, hogy a szigetállam eltántoríthatatlan a kérdésben, de talán a szankciók érezhető hatása majd újra a tárgyalóasztalokhoz kényszeríti őket.

Szólj hozzá

eu hering makréla feröer