2012. nov 17.

A palackból szabadult halász

írta: Toma001
A palackból szabadult halász

Közeledik a december, mely hónapban két nagyon fontos ’k’ betűs esemény is van. Az egyik egyértelműen a karácsony. Na de melyik a másik? Hát a klímacsúcs! A Kiotói Jegyzőkönyv megszerkesztése óta minden évben összeülnek a nagy vezetők, közepes szakértők és a kis környezetvédők, hogy fogadalmat tegyenek arról, hogy mennyivel csökkentik az üvegházhatású gázkibocsátásukat. Sajnos azonban egy olyan vízen hajózunk, ahol nincsen egyértelmű szakmai álláspont azzal kapcsolatban, hogy mennyivel kell, vagy kell-e egyáltalán csökkenteni, hogy a bolygó vagy az emberiség képes legyen túlélni a ránk következő évtizedeket. A globális klímaváltozás sok szakember szerint elkerülhetetlen. Több tanulmány is kimutatta, hogy ha jelen helyzetben nullára csökkentenénk az üvegházhatást fokozó gázok kibocsátását, akkor is tovább melegedne a bolygónk hőmérséklete. Hiába fejeznénk be minden műszaki technológiai tevékenységet, akkor is folytatódna az átlaghőmérséklet emelkedése.

De hogy ez most ide? Hát úgy, hogy a halászatban sincs ez másképp. Ugyanis még ha jelen helyzetben a partra vinnénk az összes halászhajót, a halászat akkor sem állna le. Ez így elsőre kissé furán hangzik, de ez valóban így van. Sok háló tűnik el a tengereken, sodorja el őket az áramlat, leszakad róla a jeladó vagy a bója, vagy elhúzza egy vontatóhálós hajó, és még sok egyéb más oka lehet annak, hogy a háló aztán gazdátlanul ottmaradjon és folytassa tovább a funkcióját felügyelet nélkül. A szakirodalomban már külön neve is van ennek a fogalomnak: ez az ún. „szellemhalászat.”

ghost-fishing-trapped-turtle.jpg

A probléma nem újkeletű, azonban az ipari halászat drasztikus növekedésével, és a műanyagból készült hálók lassabb bomlásának köszönhetően az elmúlt évtizedekben kezdett csak számottevő jelenségként megjelenni. A korábban használt kender, vagy más egyéb növényi rostokból készült hálók könnyebben bomlanak, kevésbé masszívak, és a szennyeződések is jobban tapadnak rá, így észrevehetőbbé válnak a halak számára. Másfelől, korábban a halászok nagyrészt a parthoz közeli vizeken halásztak, a szellemhalászat jelentős része azonban a mélyebb, nyílt vizeken következik be. Ez annak tudható be, hogy a parthoz közeli vizeken erősebbek a hullámok, a hálók könnyebben összegabalyodnak, feltekerednek, így funkciójuk jelentősen romlik. A legnagyobb problémát a csendesebb, nyílt vizeken okoznak, ahol aztán éveken keresztül folytathatják tevékenységeiket ezek a fantomszörnyek.

Európa térségében a legjobban veszélyeztetett terület az Atlanti-óceán észak-keleti része. Az Európai Unió által készített felmérés szerint évente átlag mintegy 25ezer (!!) halászhálót hagynak el a halászok. A legnagyobb károkat a mélyebb vizekre engedett eresztőhálók okozzák, mivel a mély vizekben gyengébb már a hullámzás, és így éveken keresztül ott ölheti meg a halakat ez a csapda. És sajnos ezeknek a hálóknak nem csak a halak esnek áldozatául. Vízimadarak, tengeri emlősök ugyanolyan könnyen eshetnek csapdába. A hálóba gabalyodott döglődő, vagy akár már elpusztult hal odacsalja a ragadozó halakat, madarakat, melyek aztán szintén csapdába esnek. És beindul a pozitív visszacsatolás. Így megy ez tovább és tovább. Az újabb áldozatok mindig újabb csábító falat reményét keltik az újonnan érkezőknek.

A fenékre süllyedt hálók is ugyanúgy „halásznak” tovább, beleakadnak a fenéken levő kövekbe, korallokba, és kifeszülve ejtik rabul az arra úszó ártatlan élőlényeket. Az Egyesült Államok partjainál található Chesapeake-öbölnél a rákhalászok rendszeresen hagyják el a halászathoz használt ketreceket. Egyes becslések szerint az évente használt 500ezer rákketrecből mintegy 150ezer tűnik el a tengerfenéken, hogy további csapdaként üzemeljen az elkövetkezendő évek során.

fish_trawl.jpg

Több nemzetközi szervezet is dolgozik azon, hogyan lehetne kiküszöbölni ezt a pusztító tevékenységet, ezek közé tartozik például a biológiailag lebomló hálók népszerűsítése, vagy a hálókra elhelyezhető jeladók propagálása, hogy könnyebben megtalálhatóak legyenek egy esetleges elvesztés után. Vagy az olyan lelkes aktivisták tevékenysége, mint amilyenek, mi leszünk, akik összegyűjtik ezeket a hálókat! :)

Szólj hozzá

háló