2012. sze 23.

Száz. A f*szt! 21millió!!

írta: Toma001
Száz. A f*szt! 21millió!!

Nagy port kavart fel Skóciában az a felmérés, mely szerint csupán 100 darab ivarérett közönséges tőkehal maradt az Északi-tengerben. A Nemzetközi Tengerkutatási Tanács (ICES) ennél jóval eltérőbb adatokat határozott meg, szerintük 21 millió ivarérett példány található. Hát 100 vagy 21 millió azért nagyon nem mindegy.

Az alacsonyabb értéket meghatározó felmérés szerint az előző évben nem fogtak olyan közönséges tőkehalat, melynek életkora meghaladta volna a 13 évet. 

cod100.jpg

Richard Lochhead, a skót halászati titkár szerint nem tesz jót a közönséges tőkehal helyreállítási terveinek az, ha ilyen félrevezető számadatok jelennek meg az állományával kapcsolatban.

„A tény az, hogy a tőkehal állománya 2006 óta folyamatosan gyarapodik. Skóciának nagy szerepe van ebben, főleg azáltal, hogy az EU-ban itt sikerült a legjobban csökkenteni a visszadobását, miközben fenntartható halászati kezdeményezéseket dolgoztunk ki. A halászhajókon CCTV kamerák vannak felszerelve, mely nagyban segíti a visszadobások megfigyelését. Egyes hajókat szelektív halászati eszközökkel szereltünk fel, mely segít elkerülni a kisebb méretű és a nem kívánt fajok zsákmányolását. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy hosszú távú, fenntartható jövőt biztosítsunk a skót halászok számára, ez azt jelenti, hogy követjük a tudományos javaslatokat és folytatunk minden olyan intézkedést, mely fenntartható halászatot eredményez.” – nyilatkozta Lochhead.

Az ICES felmérése szerint 65300 tonna közönséges tőkehal található az Északi-tengerben, melyek három évnél idősebbek, a csúcs 1971-ben volt, mikor ez az érték 276ezer tonna volt. Következő évre emiatt a kifogható mennyiségeket 25600 tonnában kívánják meghatározni. Az idén ez az érték 32ezer tonna volt, míg a hetvenes években évente 360ezer tonna.

Na de most 100 vagy 21 millió? Úgy tűnik, hogy a vita inkább szemantikai, mintsem biológiai. A félreértésre a Twitter adott magyarázatot. Jonatha Leake, a cikk írója a 100at úgy értette, hogy kevesebb mint 100 példány található, mely idősebb 13 évnél, és az adatokat a Környezeti, Élelmezési és Vidékfejlesztési Ügyek Főosztályának jelentéséből vette. A közönséges tőkehal azonban már 4 éves korában eléri az ivarérettséget, szóval ezért csalnak ennyire a számok.

Screen shot 2012-09-21 at 12.35.26.png

Szólj hozzá

skócia tőkehal